Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa prenehala z delom

Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je prenehala z delom, je povedal nekdanji vodja skupine, epidemiolog Mario Fafangel.

Poudaril je, da je epidemična slika stabilna, 
stanje, povezano s covidom-19, pa obvladljivo.

Zato potrebe po posebni skupini ni več. Odločitev so soglasno sprejeli vsi člani skupine, ki se jim je Fafangel ob tem zahvalil za opravljeno delo.

Ob sklenitvi dela posvetovalne skupine Fafangel zapušča mesto predstojnika centra za nalezljive bolezni NIJZ. Na NIJZ se bo po novem posvečal raziskovanju in razvoju, modeliranju, mednarodnim misijam in sodelovanju z Evropskim centrom za nalezljive bolezni.

Mesto predstojnice centra bo prevzela Marta Grgič Vitek, sicer nacionalna koordinatorica za cepljenje, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Epidemična slika je stabilna, stanje, povezano s covidom-19, pa obvladljivo.

V zadnjem obdobju nekoliko manj hospitaliziranih zaradi covida-19

Sicer se poročila v zvezi s številom okužb, hospitaliziranih in umrlih vse težje prebijejo v medije. Zadnje tako poročilo, v kolikor ni prišlo do prezrtja, je bilo s strani STA objavljeno 13. februarja letos, podatki pa so se nanašali na teden poprej.

Takrat so potrdili 1196 okužb z novim koronavirusom, kar je bilo 161 manj kot minuli teden. Zdravljenje zaradi covida-19 je na navadnih oddelkih bolnišnic v povprečju potrebovalo 11 bolnikov, kar je bilo šest manj kot teden pred tem, na intenzivnih oddelkih pa so bii trije bolniki, kar je približno en manj kot teden pred tem.

V prejšnjem tednu sta umrla dva bolnika s potrjeno koronavirusno okužbo, teden pred tem pa šest, so takrat objavili pri STA, kar dela novico vredno poobjave, pa je primerjava podatkov, ki dokazuje stagnacijo oziroma stabilen trend pri obravnavi te okužbe in z njo povezanih bolezni.

Po oceni NIJZ je sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb s koronavirusom znašalo 171, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa 121, so takrat zapisali. Primerjalni podatki kažejo še, da se je 7- dnevno povprečje stabiliziralo pri približno 250 primerih, število na novo okuženih pa pri 120 primerih več.

NIJZ je torej še v začetku meseca, ki mineva, ocenjeval, da je bilo v državi 2553 aktivnih primerov okužb, zdaj pa podatki kažejo, da se je to število opazno dvignilo, kar lahko pripišemo predvsem družbeno pomembnemu dogajanju. Tako je število okuženih občutno povečalo za valentinovo, 14. februarja, ko je naraslo na 490, kar je skoraj 2x toliko kot je bilo povprečje pred tem, enako pa se je zgodilo tudi v obdobju pusta (456, z enakim razmerjem, število na novo okuženih pa med 323 in 377).

Včeraj smo sicer pri nas zabeležili 3 smrti zaradi in povezanih s covidom, 7-dnevno povprečje pa znaša 1 primer. Od začetka epidemije je bilo v Sloveniji zabeleženih 1,33 mii primerov in 7071 smrti.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljenih 1.267.432 ljudi, polno cepljenih pa je 1.223.853 ljudi, še kažejo podatki NIJZ.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: