Najbolj znani hrvaški meteorolog: “Težava ni vreme, ampak amerikanizacija medijev!”

Tovorni promet je na Hrvaškem v smeri iz notranjosti proti morju še vedno v zastoju; meteorologi svarijo pred močno burjo, ki bo dosegla orkansko moč!

Kot prenašajo hrvaški mediji, je avtocesta A1 odprta za vse skupine vozil, tudi med priključkoma Sveti Rok in Posedarje, je pa zaradi zimskih razmer med priključkoma Gospić in Maslenica (Rovanjska) prepovedan promet za tovornjake s priklopniki in vlačilce s polpriklopniki, zimska oprema pa je obvezna za vsa ostala vozila.

Za tovorna vozila s priklopniki in vlačilce s polpriklopniki trenutno ni prevozna nobena cesta iz notranjosti proti Dalmaciji, Reki ali Istri in obratno, je ob 7. uri zjutraj poročal Hrvaški avtoklub (HAK).

“Voznike prosimo, da upoštevajo omejitve na določenih državnih cestah, ki so zaprte za ves promet, torej za določene skupine vozil, in se na pot ne odpravljajo brez ustrezne zimske opreme. Poteka zimsko vzdrževanje cest, zato prihaja do pogostih zastojev za vozili zimskih služb, ki se premikajo počasneje. Voznike pozivamo k strpnosti,” so zapisali.

V pomorskem prometu ni težav. Na mejnem prehodu Tovarnik se za vstop v državo z tovornimi vozili čaka štiri ure.

Vreme se sicer ni popravilo, ampak je po trditvah hrvaških meteorolov v fazi mirovanja oz. zatišja, kot so še zapisali. Tako v Gorskem Kotarju ponekod dežuje in v stiku s tlemi zmrzuje. Ceste so v večjem delu države mokre, vlažne in spolzke, zaradi nizkih temperatur je predvsem na mostovih, nadvozih in viaduktih možna poledica.

Danes bo v notranjosti pretežno oblačno, na Jadranu pa spremenljivo s sončnimi obdobji, napoveduje hrvaški hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Predvsem v gorah ponekod še rahlo sneži, v Dalmaciji pa krajevno plohe ali plohe. Na večjem delu Jadrana bo pihala zmerna in močna burja, ob vznožju Velebita pa v sunkih tudi orkanska. Na skrajnem jugu bo pihal vzhodni in južni veter, najvišje dnevne temperature zraka pa bodo od 1 do 5 °C, na Jadranu od 7 °C na severnem delu in do 15 °C na južnem delu.

Ob morju bo na trenutke pihala orkanska burja.
Vakula: “Vreme je za ta letni čas takšno, kot mora biti. Težava je amerikanizacija medijev!”

Da vremenskih težav še ni konec, torej menijo hrvaški meteorologi.
Vremenoslovci DHMZ so tako sporočili, da za Velebitski kanal tudi danes ostaja v veljavi rdeči alarm. Oranžno opozorilo za jutri velja za zahodno obalo Istre, Kvarner in Kvarnerić.

“Bodite pripravljeni na motnje, poškodbe objektov in nevarnosti poškodb zaradi podrtih dreves, polomljenih vej in letečih odpadkov. Možne so motnje prometa in motnje dobave električne energije,” poudarjajo na DHMZ. Pravijo, da je mogoče pričakovati nevihtne hitrosti vetra v kombinaciji z lokalno visokimi valovi, ki so že ali bodo nastali, in se je nanje treba pripraviti.

Z naovedanim se strinja tudi najbrž najbolj znan hrvaški meteorolog Zoran Vakula, ki vodi vremenarsko službo na hrvaški nacionalni radioteleviziji (HRT).

“Popolnega ponehanja padavin ne vidim tako kmalu, a že danes jih bo veliko manj v primerjavi z nedeljo, ko je ponekod padlo tudi več kot 10 litrov na kvadratni meter. Na srečo bo tudi burja slabela, vendar ne toliko, da bi odpravili zapore prometa,” je povedal.

“Bolj neugodno bo spet v sredo in v prvem delu četrtka, šele v nadaljevanju tedna pa bo opaznejša stabilizacija in prenehanje tovrstnih precej neugodnih vremenskih razmer, vendar bodo občasno še padavine. Seveda pa bodo zimske razmere še vedno ostale; računati je torej treba na sneg in njegovo taljenje ter lokaliziran led,« je v pogovoru za HRT še povedal Vakula.

Zanimivo je, da se Vakula ne strinja z medijskim pretiravanjem. Kot je povedal v včerajšnjem gostovanju v oddaji “Dobro jutro, Hrvaška!”, gre za povsem normalno vreme za ta letni čas. “Težava je v našem dojemanju,” pravi, “in pretoplem vremenu, ki nas je skoraj že razvadilo.”

“Še večja težava pa je v medijskem pretiravanju; nenormalno ni vreme, ampak amerikanizacija medijev.”

HŽ: Iz Splita v Zagreb tudi danes izredni vlak

Za konec velja morebitno zainteresirane obvestiti, da je v Dalmacijo vendarle moč priti. Na relaciji Split–Zagreb bo tudi danes poleg dveh rednih vlakov vozil izredni vlak s 135 sedeži, so sporočili iz Hrvaških železnic. Vlak odpelje iz Splita ob 14.09 in prispe v Zagreb ob 20.57.

Danes bo vozil tudi redni vlak, ki odpelje iz Splita ob 8.14 zjutraj in prispe na glavni kolodvor Zagreb ob 14.55. Zaradi povečanega interesa pa ne bo obratovala garnitura nagibnega ekspresnega vlaka, pač pa ta vozil v sestavi 6 vagonov s približno 360 sedeži, so še sporočili iz .

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: