Od danes malce povišane cene bencina, a zato nižje cene kurilnega olja. Cene dizelskega goriva nespremenjene

Znane so najvišje dovoljene maloprodajne cene naftnih derivatov za prihodnja dva tedna.

Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena bencina bo od torka, 28. februarja 2023 do vključno ponedeljka, 13. marca 2023, znašala 1,359 evra na liter, cena kurilnega olja bo znašala 1,078 evra na liter, cene dizelskega goriva pa ostajajo nespremenjene in bodo znašale 1,489 evra na liter tudi v naslednjih dveh tednih, je na vladni spletni strani sporočilo Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

Liter dizla bo tudi v naslednjem obdobju na bencinskih servisih izven avtocestnega križa v novem obdobju znašal 1,489 evra na liter, kar pri 50-ih litrih znese 74,45 evra. Če ne bi regulirali cen dizla in hkrati potrošnike oprostili plačila okoljskih dajatev, bi bilo po naših ocenah, kjer smo upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter dizla potrebno odšteti okoli 1,596 evra na liter.

Pri 50-ih litrih bi plačali 79,8 evra, kar pomeni, da pri 50-litrskem tanku pri točenju dizla potrošnik prihrani 5,35 evra, kaže izračun, kot so ga jvnosti predočili pri omenjenem ministrstvu.

Za liter bencina (NMB 95) bo na bencinskih servisih izven avtocestnega križa v novem 14-dnevnem obdobju potrebno odšteti 1,359 evra na liter, kar pri 50-ih litrih znaša 67,95 evra. Če ne bi regulirali cen NMB 95 in hkrati potrošnike oprostili plačila okoljskih dajatev, bi bilo po naših ocenah, kjer smo upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter NMB 95 potrebno odšteti okoli 1,456 evra na liter.

Potrošnik bi za 50 litrov odštel 72,8 evra, kar pomeni, da pri 50-litrskem tanku NMB 95 potrošnik privarčuje 4,85 evra.

Za liter kurilnega olja bo v novem 14-dnevnem obdobju potrebno odšteti 1,078 evra na liter. Pri naročeni količini 1.000 litrov kurilnega olja bo potrošnik tako plačal 1.078 evrov (brez prevoza). Če ne bi regulirali cen kurilnega olja in hkrati potrošnike oprostili plačila okoljskih dajatev, bi bilo po naših ocenah, kjer smo upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, potrebno odšteti okoli 1,233 evra na liter.

Potrošnik bi za nakup 1.000 litrov plačal 1.233 evrov, kar pomeni, da pri 1.000-litrskem rezervoarju potrošnik privarčuje 155 evrov, še sporočajo.

Da točenje goriva ne bi bil skok v avanturo.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter NMB-95 ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Cene omenjenih naftnih derivatov se bodo tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu (vir: angleško PLATT’S European Marketscan) in gibanju tečaja ameriški dolar – evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejejo 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin, dizelsko gorivo brez dodatkov in kurilno olje, zaključijo pri ministrstvu.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: