Putin dokončno prekinil sodelovanje Rusije v pogodbi Novi Start, Stoltenberg objavil napredek v zvezi z vstopom Švedske in Finske v NATO

Ruski predsednik Vladimir Putin je s podpisom ustreznega zakona dokončno potrdil prekinitev sodelovanja Rusije v pogodbi o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start, so danes sporočili iz Moskve.

Prekinitev je Putin napovedal prejšnji teden v govoru o stanju v državi, a ob tem poudaril, da Rusija s tem od pogodbe ne odstopa.

Zakon o začasni prekinitvi sodelovanja pri pogodbi je minuli teden najprej potrdila ruska duma, zatem pa še svet federacije. Zakon je tako čakal le še na podpis ruskega predsednika.

Putin je ob napovedi prekinitve to zagovarjal s tem, da ameriškim inšpektorjem ne more dovoliti obiska ruskih jedrskih objektov, medtem ko si Washington prizadeva Moskvi zadati strateški poraz.

V Kremlju so sicer zagotovili, da bo Rusija sodelovanje obnovila, ko bodo ZDA pripravljene upoštevati njene interese, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Fotografija je simbolična.
(Foto: CCO)

Sky News: Stoltenberg in Marinova objavila napredek, a brez podrobnosti

Članstvo v Natu je za Finsko in Švedsko “glavna prednostna naloga”, je dejal vodja vojaškega zavezništva Jens Stoltenberg. Stoltenberg je na tiskovni konferenci s finsko premierko Sanno Marin v Helsinkih dejal, da je napredek pri zagotavljanju članstva obeh držav, podrobnosti pa ni razkril, poroča Sky News.

“Popolnoma sem prepričan, da bosta tako Finska kot Švedska postali članici Nata,” je dejal. “Moje sporočilo je že dolgo … da je prišel čas za dokončanje procesa ratifikacije. Zdaj je čas za ratifikacijo tako v Budimpešti kot v Ankari.”

Generalni sekretar Nata je ponovil, da sta tako Finska kot Švedska v celoti izpolnili kriterije za vstop v Nato in “naredili, kar sta morali storiti”, potem ko sta maja lani zaprosili za članstvo.

Stoltenberg, ki naj bi po osmih letih na položaju odstopil oktobra, je dejal, da se je Turčija strinjala, da bo nadaljevala pogovore s Finsko in Švedsko o njunih kandidaturah za članstvo v Bruslju v začetku prihodnjega meseca, da bi rešili ovire in težave, ki jih vidi Ankara, zlasti v zvezi s Švedsko.

Povedal je še, da je madžarski parlament “jasno povedal”, da bo ratifikacijo obravnaval v nekaj dneh, in izrazil upanje, da bo kmalu prišlo do pozitivnega glasovanja.

Nato potrebuje soglasno soglasje vseh obstoječih članic za sprejem novih. Turčija in Madžarska sta edini državi v 30-članski vojaški zvezi, ki uradno nista podprli pristopa Švedske in Finske.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: