Hrvaška vlada s prodajo obveznic državljanom zbrala že več kot milijardo evrov; načrtuje tudi subvencioniranje stanovanjskih najemnin za mlade

Na Hrvaškem se danes končuje vpis državnih obveznic za državljane, tako imenovanih nacionalnih obveznic, vlada pa je že včeraj presegla cilj, da z njihovo prodajo zbere milijardo evrov.

V petek bodo nacionalne obveznice v vrednosti 500 milijonov evrov ponudili v nakup tudi institucionalnim vlagateljem.

Kot je ocenil hrvaški finančni minister Marko Primorac, gre za zelo uspešen projekt. Vlada je dober odziv po njegovih besedah sicer pričakovala.

Ob tem je tudi potrdil napoved vlade, da bodo vpis nacionalnih obveznic omogočili tudi institucionalnim vlagateljem. Vpis bo mogoč samo v petek.

Minimalna obrestna mera dveletnih obveznic je določena pri 3,25 odstotka, minimalno vplačilo pa je 500 evrov. Edino tveganje po zagotovilih vlade predstavlja možnost spremembe cene obveznice v času ročnosti, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Zagreb, Banski dvori in Markova cerkev.

Hrvaška načrtuje subvencioniranje stanovanjskih najemnin za mlade

Je pa že pred desetimi dnevi STA prenesla vest, da Hrvaški državni urad za mlade in demografijo načrtuje subvencioniranje stanovanjskih najemnin za mlade. Po neuradnih informacijah naj bi vlada ta ukrep sprejela že letos.

Pod kakšnimi pogoji in v kakšnem znesku bo država subvencionirala stanovanjske najemnine, še ni znano.

Najemnina za garsonjero v središču Zagreba glede na trenutno ponudbo hrvaških nepremičninskih agencij znaša do 450 evrov, za enosobno stanovanje pa okoli 500 evrov.

Za mlade so poleg visokih najemnin že dolgo nedostopna tudi stanovanja za nakup, zato država mladim zadnjih šest let subvencionira nakup prve nepremičnine.

Subvencija na letošnjem razpisu znaša od 30 odstotkov za nakup stanovanja v najrazvitejših občinah do največ 51 odstotkov v najmanj razvitih občinah.

Država plačevanje kredita subvencionira prva štiri leta, 
z možnostjo podaljšanja za dve leti.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: