Jemec ostaja odgovorni urednik Vala 202, a v aktivu novinarjev opozarjajo na negotovost. V Ljubljani pričetek upokojenskega protesta s spornim tv-prenosom

Odgovorni urednik Vala 202 Nejc Jemec je z današnjim dnem dobil vnovičen štiriletni mandat, a sodelavci uredništva o imenovanju niso bili uradno obveščeni.

Dan so tako začeli z negotovostjo, so sporočili iz Aktiva novinarjev Radia Slovenija.

Jemcu je namreč včeraj potekel mandat, prav tako včeraj pa je Andrej Grah Whatmough, v. d. generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija, tudi podpisal predlog za vnovično imenovanje, ki mu ga je Mirko Štular, v. d. direktorja Radia Slovenija, posredoval v petek, so za STA pojasnili v zavodu.

V radijskem aktivu novinarjev menijo, da bi moral Grah Whatmough transparentno in jasno obveščati javnost, predvsem pa zaposlene o imenovanjih odgovornih urednikov.

Takšno netransparentno komuniciranje, zavlačevanje in negotovost si lahko razlagajo kot neposreden pritisk na novinarje in novinarsko avtonomijo.

Ob 15. uri se je pričel 2. Vseslovenski protest upokojencev

Že 21. februarja je v imenu Iniciative Glas Upokojencev Slovenije na drugi vseslovenski shod upokojenk in upokojencev pred parlamentom s skupino somišljenikov pozval sporni politik Pavle Rupar. Takrat je tudi napovedal prihod upokojenih kmetov s traktorji!

Ob spremljanju spletnih odzivov lahko ugotovimo, da se je že kakšno uro pred protestom na ploščadi zbralo nekaj sto ljudi, o množičnem prihodu pa simpatizerji gibanja še naprej poročajo. Tako naj bi iz smeri Slovenske Istre pripeljali vsaj trije avtobusi in posebna vlakovna kompozicija.

Organizatorji opozarjajo, da je veliko povezav z Ljubljano s sredstvi javnega prevoza ( tako avtobusnih kakor tudi vlakovnih) brezplačnih, kot je videti v neposrednem tv prenosu na RTV Slovenija pa je ploščad pred parlamentom polna.

V omenjeni inciativi se v svojem zapisu na omrežju FB sprašujejo tudi, zakaj se povsod omenja Ruparja in njegove povezave s stranko SDS?! Poudarjajo, da gre za shod upokojencev; ljudi ki so delali trideset , štirideset in več let, zdaj pa dobivajo nekaj sto evrov miloščine.

Upokojence na shod za večje pokojnine ne vabi SDS, zatrjujejo, ampak s svojimi nespametnimi potezami “Golob, Mesec, pa še kdo od veleumnih na ministrstvu” in sicer “z ustvarjanjem nevzdržne situacije za populacijo, ki sicer velja za strpno in vsega navajeno”.

Menijo, da se ZDUS-sov predsednik “tovariš Sušnik” obnaša, kot da so upokojenci hišni ljubljenčki, kar bi naj prav tako bil eden poglavitnih razlogov za proteste.

8. marec po Ruparju, Urbanija brani prenos protesta

Na novico o tem, da namerava bivši dolgoletni tržiški župan in poslanec SDS Pavel Rupar, na podlagi svoje nedavne iniciative Glas upokojencev, ustanoviti svojo ”civilnodružbeno organizacijo” z imenom Inštitut 1. oktober (ta dan je mednarodni dan starejših, opozarjajo), so se danes z dolgim zapisom odzvali tudi pri Inštitutu 8. marec.

Že uvodoma opozarjajo, da bo taista iniciativa imela danes protest pred državnim zborom, ki se bo v živo prenašal na nacionalki, katere direktor je še zmeraj Uroš Urbanija.

Kot navajajo, so v omenjenem inštitutu zmeraj veseli, ko vidimo, da je njihovo delovanje zgled drugim civilno-družbenim organizacijam. “Smo pa žalostni, ker politična desnica ponovno zlorablja legitimne stiske in nezadovoljstvo starejših, posebej tistih, ki sodijo med ranljive družbene skupine. Nedavne napovedi o dvigu upokojitvene starosti in kaotično ter nevzdržno stanje na področju dolgotrajne oskrbe pri nas so gotovo razlog za skrb.

Upokojenci, posebej tisti z zelo nizkimi pokojninami, med katerimi so najpogosteje starejše ženske, čutijo inflacijo nesorazmerno bolj kot mnogi drugi. Želijo si, da bi lahko normalno prišli čez mesec, brez da bi morali izklapljati radiatorje ali še dodatno varčevati pri že tako skromnih nakupih hrane, ki si jih lahko privoščijo,” menijo.

V nadaljevanju opozarjajo, da so prav upokojenci v Sloveniji tista populacija, ki trenutno nima zares svojega glasnika. Dolga leta se je za glasnika upokojencev prodajal DeSUS, menijo, gre pa za stranko, zatrjujejo, ki se je bomo čez leta najbrž spominjali predvsem po dolgoletnem vodstvu dežurnega oportunista Karla Erjavca, brez katerega dolga leta ni bilo mogoče sestaviti vlade.

“DeSUSa danes ni več v parlamentu, v veliki meri zaradi poslancev, ki so pod vodstvom Aleksandre Pivec, svojim predvolilnim zavezam navkljub, sodelovali v prejšnji Janševi vladi in s tem stranko najverjetneje obsodili na smetišče zgodovine. Že nekaj časa se tako kot glasnica upokojencev prvenstveno prodaja SDS, ki že pregovorno ne uspe pridobiti mlajše volilne baze in zato svoje napore usmerja predvsem v ohranjanje glasov med starejšimi.”

Kljub vsemu se jim vseeno zdi posebej žalostno in smešno, da so izmed vseh svojih kadrov za to vlogo pri slovenski desnici našli ravno Pavla Ruparja, ki ga v nadaljevanju imenujejo “bivši kaznjenec”, zanj pa menijo, da je “najboljši primer vsega, kar je narobe s slovensko politiko, tako na lokalni, kot na državni ravni.” Celoten zapis je dostopen na Facebook profilu omenjenega inštituta.

Ob zaključku uvoda v najbrž burno dogajanje velja objaviti še odziv Uroša Urbanije, kot ga je včeraj- kot odgovor na kritike prenosa protesta s strani nacionalne televizije RTV SLO– podal na spletnem družbenem omrežju Twitter.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: