Snežno v meteorološko pomlad: težave na cestah niso tako izrazite kot veter

Začetek meteorološke pomladi nekoliko hladnejši, minula zima med toplejšimi. Na Hrvaškem zaradi slabega vremena znova težave v prometu

Ob izteku včerajšnjega dne smo se poslovili od meteorološke zime; letnega časa, ki, kar se tiče vremenskih razmer, zajema december, januar in februar. Posledično je nastopila meteorološka pomlad; letni čas, ki v srednji Evropi obsega mesece marec, april in maj.

Vendar pa je ravno vreme tisto, ki- poimenovanju navkljub- kazi pričakovano podobo in doživetje pričakovanega prehoda. Ta se je začel s hladnejšim vremenom, saj bodo temperature vsaj danes in jutri nižje od dolgoletnega povprečja.

Nekoliko topleje bo ob koncu tedna, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA). Že v soboto bodo najvišje dnevne temperature precej nad 10 stopinjami, bodo pa zato jutra malo hladnejša, s temperaturami malo pod nič stopinj Celzija, je za STA povedal dežurni prognostik na agenciji za okolje Janez Markošek.

Medtem je bila minula meteorološka zima med toplejšimi, saj je bila skoraj dve stopinji Celzija toplejša od dolgoletnega povprečja v obdobju 1991-2020.

Ni pa bila najtoplejša v omenjenem obdobju, marsikje po državi sta bili namreč še bistveno bolj topli kot letošnja zimi v letih 2006/2007 in 2013/2014, je za STA povedal klimatolog z agencije Gregor Vertačnik.

Zaradi orkanskega vetra in sneženja za Velebitom je bila Dalmacija dva dni odrezana od preostale Hrvaške.

Na Hrvaškem zaradi slabega vremena znova težave v prometu

Na Hrvaškem so za tovorna vozila zaradi slabih vremenskih razmer znova zaprte ceste od Dalmacije, Reke in Istre proti notranjosti države ter v nasprotni smeri.

Meteorologi napovedujejo, da bo orkanski veter na jugu države povzročal težave tudi danes, jutri pa se bo stanje umirilo, še prenaša STA.

Na jugu države ter v Liki in Gorskem kotarju so nekatere ceste zaradi velikih nanosov snega in močnega vetra zaprte tudi za osebna vozila. Prekinjene so tudi nekatere trajektne in katamaranske povezave.

Zaradi močne, mestoma orkanske burje danes velja rdeče opozorilo za Kvarner. Prav tako zaradi močnega vetra, pa za območje Reke velja oranžno opozorilo.

Snežno neurje, ki je v nedeljo zajelo Hrvaško, je ob orkanski burji povzročilo prometni kaos, zaradi česar je na poti obstalo okoli 500 ljudi, ob tem je bila Dalmacija za dva dneva odrezana od preostalega dela države.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: