Upokojenci na protestu v središču Ljubljane znova za dostojne pokojnine. Bega točno število protestnikov!

Več tisoč protestnikov, ki so na Trg republike prišli s slovenskimi zastavami, je ob glasbeni spremljavi na drugem shodu ljudske iniciative Glas upokojencev sporočalo, da želijo dostojne pokojnine.

Med drugim zahtevajo takojšen 20-odstotni dvig pokojnin, ki so nižje od 1000 evrov, najnižja mesečna pokojnina naj bo 750 evrov, zahtevajo še 13. pokojnino in letni dodatek.

Svoje zahteve so zapisali v zakonski predlog, pod katerega so podpise zbirali tudi na shodu. Po besedah organizatorja shoda Pavla Ruparja pa naj bi ga še danes podprtega s potrebnimi podpisi odnesli v vložišče DZ.

Obenem je bilo opaziti tudi transparente, ki so se nanašali na razmere na Radioteleviziji Slovenija, nekateri pa so s transparenti Zloraba upokojencev protestu tudi nasprotovali, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ljubljana, Trg republike.
Protestni shod upokojencev, ki ga je pripravila ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije.
(Foto: Bor Slana/STA; https://servis.sta.si/fotoservis/1214596)

Vidni predstavniki politike se povabilu na protest niso odzvali

Sicer pa MMC RTV SLO poroča, da je pobudnik inicative Glas upokojencev, nekdanji tržiški župan in poslanec SDS-a Pavel Rupar na shodu sprva zatrdil, da se je zbralo 28.000 upokojencev, na koncu je omenjal število 31.000.

Večina medijev medtem poroča, da se je zbralo med 7 in 8 tisoč protestnikov; praviloma poročajo o 7500 slednjih.

Kot navajajo, so v nagovorih govorci poudarili, da so mnogi delali v tovarnah, železarnah in rudnikih, danes pa se počutijo nepotrebni in komaj živijo človeka vrednega življenja. 

Izpostavili so tudi, da so siti delitev “na janšiste in golobove”, ker želijo živeti v miru in kot prijatelji. Kljub nekaterim transparentom, ki so pozivali k odstopu vlade, pa je Rupar poudaril, da se niso zbrali zato, da bi rušili vlado.

Na današnji shod so med drugim povabili premierja Roberta Goloba, ministra za delo Luko Mesca, generalnega direktorja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Marijana Papeža, predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Janeza Sušnika in direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač, še navaja RTV Slovenija.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: