Bahmut/Artemovsk po poti Mariupola, sledi napad na Kupjansk?

Rusko topništvo ostro napada zadnje izhodne poti iz Bahmuta in zdaj je le še vprašanje časa, kdaj bodo ruske enote popolnoma obkolile mesto na vzhodu Ukrajine, poročajo svetovni mediji.

Intenzivno se obstreljujejo poti zahodno od mesta, s čimer očitno želijo blokirati dostop ukrajinskih sil v mesto in iz njega. Guardian tako poroča, da so ruski tanki poškodovali tudi most v sosednjem kraju Kromove.

Vesti so nasprotujoče si: po enih tako ruske sile prodirajo v mesto s severne in vzhodne strani, po drugih pa ukrajinski vojaki še vedno vztrajno popravljajo poškodovane ceste in se odpravljajo proti frontni črti, kar jasno kaže, da Ukrajina še ni pripravljena predati mesta Rusiji. Poleg tega Ukrajinci kopljejo tudi nove strelske jarke za obrambne položaje na zahodu.

Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksander Sirski se je na sestanku z lokalnimi poveljniki pogovarjal o tem, kako okrepiti obrambno zmogljivost tamkajšnjih ukrajinskih sil, potem ko je včeraj obiskal popolnoma razrušeno mesto.

Obrobni del slednjega, ki je še v rokah Ukrajincev, je zdaj ranljiv za ruske napade s kar treh strani. V zadnjih 36 urah sta bila uničena dva ključna mosta v Bahmutu, vključno z vitalnim, ki je bil za Ukrajince zadnja glavna oskrbovalna pot, ki povezuje Bahmut in mesto Chasiv Yar/Časov Jar.

Ukrajinske sile so se popolnoma umaknile z vzhodne obale reke Bahmotovke.
(Vir: Twitter)

Kaj menijo spletni poznavalci? Najbrž sledi napad na Kupjansk, zelo verjetno znova tudi Izjum in Harkov

“Medtem ko so vse oči uprte v Bakhmut, bi morali pričakovati nekaj večjih premikov na drugih sektorjih na prvi frontni črti. Bodite pozorni na Kupjansk in Avdivko,” menijo poznavalci na spletnem družbenem omrežju Twitter.

Po mnenju večine slednjih je/bo ukrajinska vojska (AFU) zaposlena s stabilizacijo frontne črte okoli Časovega Jara, kar je/bo dobra priložnost za povečanje pritiska drugje. Bitka za umik oziroma zamuda pri zapuščanju Bahmuta namreč predstavlja primerno časovno okno, kar že potrjujejo novice z več kot tisoč kilometrov dolge fronte.

Ukrajina je tako že predvčerajšnjim ukazala ranljivim slojem prebivalstva, naj zapustijo mesto Kupjansk na severovzhodni fronti, kamor napredujejo ruske sile, je sporočila vojaška uprava.

“Zaradi nenehnega obstreljevanja ozemlja s strani ruskih sil se je že začela obvezna evakuacija družin z otroki in prebivalcev z omejeno mobilnostjo.” Harkovski guverner Oleh Sinjehubov je povedal še, da so ruske sile z večcevnimi raketnimi izstrelki napadle več naselij, vključno s Kupjanskom.

Kupjansk, ki je približno sto kilometrov oddaljen od Harkova, je imel pred vojno skoraj 30.000 prebivalcev. Rusi so ga zavzeli v prvih dneh ofenzive pred letom dni, Ukrajinci pa so mesto znova zavzeli po bliskoviti protiofenzivi septembra. Toda ruske sile, okrepljene po mobilizaciji več sto tisoč rezervistov v Rusiji, so prešle v ofenzivo tudi v tem sektorju in vzbujajo strah številnim prebivalcem.

Gre za strateško pomembno območje, ki odpira vrata proti Izjumu, kar bo ključnega pomena za napad na Slavjansk. Če ruske sile uspejo doseči Izjum sočasno kot Časov Jar, bi to pospešilo osvajanje celotne Donecke republike, zdaj menijo poznavalci, ki poudarjajo, da je bila okupacija Izjuma brez sočasnega zavzetja Bahmuta napaka.

Po tem scenariju Rusiji preostane “samo” še Harkov, ki je sicer drugo največje mesto v Ukrajini, ki šteje 1,5 milijona prebivalcev in je pred vojno veljalo za rusko govoreče in Rusiji naklonjeno.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: