Obeta se postopno umirjanje cenovnih pritiskov v verigi s hrano. Letna inflacija v EU januarja upadla na deset odstotkov

Rast cen hrane v Sloveniji, ki je lani pomembno prispevala k inflaciji, tudi letos ostaja visoka, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

V zadnjih mesecih pa se je rast cen inputov v kmetijstvu precej upočasnila, kar bo postopoma vplivalo na umirjanje cenovnih pritiskov po celotni stroškovni verigi, so ocenili v uradu za makroekonomske analize in razvoj (UMAR).

Ob tem so opozorili, da obstajajo tudi tveganja, da bodo rasti cen vztrajale.

Tveganja so povezana s stroškovnimi pritiski s trga dela, nestabilnimi razmerami in morebitnimi ponovnimi povišanji cen energentov. Pomemben je tudi vpliv neugodnih vremenskih razmer, so še zapisali.

Rast cen hrane je bila v Sloveniji lani 19,2-odstotna in je nekoliko presegla povprečje v evrskem območju.

Višje so bile predvsem cene sadja, mesa ter olj in maščob.

Možno je, da bodo rasti cen vztrajale.
Letna inflacija v EU januarja upadla na deset odstotkov

Evropska unija je januarja na letni ravni zabeležila desetodstotno inflacijo, potem ko je bila ta decembra pri 10,4 odstotka, je že konec februarja objavil evropski statistični urad Eurostat.

Ob tem je popravil podatke o januarski inflaciji v območju evra, ki je bila 8,6-odstotna oziroma za 0,1 odstotne točke višja kot v prvi oceni.

Inflacija v območju evra je bila tako januarja za 0,6 odstotne točke nižja kot decembra. Najbolj so k njej prispevale cene hrane, alkohola in tobaka.

Med članicami Evropske unije so imeli najnižjo inflacijo v Luksemburgu, Španiji ter na Cipru in Malti. Nasprotno so najvišjo zabeležili na Madžarskem, v Latviji in na Češkem.

V primerjavi z decembrom se je inflacija znižala v 18 članicah.

V Sloveniji je bila letna inflacija januarja 9,9-odstotna, na mesečni ravni pa so statistiki zabeležili 0,1-odstotno deflacijo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: