Pred tremi leti v Sloveniji potrdili prvo okužbo s koronavirusom, kaj sporoča (žalostna) covid-statistika?!

Na današnji dan pred tremi leti so v Sloveniji potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, in sicer pri Ljubljančanu, ki je pripotoval iz Maroka prek Italije v Slovenijo.

Epidemiologi so takrat ugotovili, da je bil prvi okuženi v Sloveniji v stiku z 19 sopotniki, od tega s 16 Slovenci in tremi Hrvati. V zdravstvenem domu na Viču je bil v stiku s sedmimi ljudmi.

Drugo in tretjo okužbo s koronavirusom so v Sloveniji nato potrdili pri osebah, ki sta s prvim okuženim potovala po Maroku.

Epidemija je bila v Sloveniji prvič razglašena osem dni po potrditvi prvega primera, spominja Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ob tem se je zaprlo javno življenje v državi, tako so bile več mesec zaprte šole, nenujne trgovine in storitvene dejavnosti, v državi pa je nekaj časa veljala omejitev gibanja ljudi na občine prebivališča.

Prvi covidni bolnik je v Sloveniji umrl 14. marca 2020, bil je oskrbovanec metliškega doma za starejše občane, še spomnijo pri STA.

MMC RTV SLO medtem poudarja, da je konec leta 2021 začel veljati zakon, po katerem so tisti, ki so utrpeli hude posledice zaradi cepljenja proti covidu-19, ali svojci umrlih zaradi cepljenja upravičeni do odškodnine.

Ministrstvo za zdravje je po poročanju Dnevnika doslej prejelo 105 odškodninskih zahtevkov. Petčlanska komisija zdravnikov, ki ugotavljajo morebitno vzročno povezavo, je doslej mnenje podala v petih primerih, odškodnine pa še niso bile izplačane, saj zadeve še niso pravnomočne.

Komentarji na takrat aktualno dogajanje; smeh so še pred koncem leta zamenjale skrbi.

Kaj pravi statistika?

Če gledamo retrogradno, je bilo za Slovenijo tudi leta 2022 usodno obdobje prehoda zime v pomlad. Absolutni vrh smo dosegli 2. februarja lani, ko smo zabeležili kar 23.332 novih primerov, 7-dnevno povprečje pa je znašalo 14.805.

Še 22. marca smo zabeležili 5018 novih primerov, 7-dnevno povprečje pa je znašalo 2849. Le-to je bilo potem preseženo dva dni kasneje, ko smo zabeležili 2947 primerov, potem pa se je pričel strmi padec.

Največ novih primerov v letu 2021 je bilo zabeleženih 17. novembra in sicer 4277, temu pa dodajmo še 7-dnevno povprečje, ki je takrat znašalo 3274.

V letu 2020 taka statistika doseže vrh prav na silvestrovo, ko smo 31. decembra zabeležili 2412 novih primerov, 7-dnevno povprečje pa je znašalo 1447 primerov.

Še najbolj žalostna statistika: največ smrti so zabeležili prvo leto epidemije. Četrtega decembra leta 2020 so tako zabeležili kar 61 smrti, 7-dnevno povprečje pa je znašalo 10 manj (51).

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: