Kijev trdi, da zadržuje napade ruskih sil pri Bahmutu; ruska uprava v Zaporožju imenovala Melitopol za prestolnico regije

Uprava dela ukrajinske regije Zaporožja, ki je trenutno pod rusko okupacijo, je sporočila, da bodo tamkajšnje oblasti, ki jih je imenoval Kremelj, kot glavno mesto regije v bodoče obravnavale Melitopol.

Kot prenašajo svetovni mediji, je namreč vodja okupacijske uprave Jevgenij Balicki tretjega marca podpisal dekret, s katerim je Melitopolj postal glavno mesto okupiranega dela pokrajine.

Z istim odlokom sta bila Berdjansk in Enerhodar 
razglašena za mesti regionalnega pomena.

Ukaz hkrati širi meje Melitopola na Azovsko morje, tako da se znotraj meja mesta zdaj nahajajo nova naselja.

Enaka usoda bi lahko doletela kakšno mesto v okolici Hersona, prestolnice istoimenske regije, iz katerega so se sicer ruske enote delno umaknile ob koncu lanskega leta; zapustile so desni breg Dnepra, ukrajinske enote pa so nadzor nad tem delom ponovno vzpostavile 11. novembra 2022.

Trenutna situacija v Bahmutu, kot jo prikazujejo na spletu.

Kijev trdi, da zadržuje napade ruskih sil pri Bahmutu

Ukrajinska vojska je danes sporočila, da zadržuje napade ruskih sil, ki še vedno poskušajo obkoliti Bahmut na vzhodu Ukrajine, pa prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ukrajinske sile so odbile več kot 130 napadov v Bahmutu in drugih krajih, so navedli. Rusija skuša Bahmut, ki je bil v dolgotrajnih spopadih povsem uničen, zavzeti že več mesecev.

Generalštab ukrajinske vojske je sporočil, da so v zadnjem dnevu odbili več kot 130 sovražnikovih napadov, med drugim v Kupjansku, Limanu, Bahmutu in Avdijivki.

Po besedah tiskovnega predstavnika ukrajinskih sil so razmere v mestu težke, a pod nadzorom.

Proruski separatisti v regiji Doneck pa so objavili video, ki naj bi prikazoval pripadnike ruske najemniške skupine Wagner v predmestju severno od Bahmuta, kjer naj bi prevzeli nadzor nad železniško postajo Stupki, še poroča STA.

Po navedbah relativno neodvisnih virov na spletnih družbenih omrežjih, imajo ruske enote pod nadzorom približno 40 odstotkov mesta in sicer na vzhodu, severu in jugu, trenutno pa delno nadzorovani umik ukrajinskih enot poteka tudi iz središča mesta.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: