Kitajska v pričakovanju podelitve novega mandata Xiju; ob napetih odnosih z ZDA povečuje proračun za obrambo

Odhajajoči kitajski premier Li Keqiang je danes ob začetku letnega zasedanja ljudskega kongresa v Pekingu sporočil, da se bodo kitajski vojaški izdatki povečali za 7,2 odstotka, in ob tem opozoril na naraščajoče grožnje Kitajski iz tujine.

Do novega povečanja izdatkov za obrambo s strani Pekinga prihaja v času, ko so odnosi med Kitajsko in ZDA na najnižji ravni po dolgem času.

Državi sta bili v zadnjih letih večkrat v sporih zaradi trgovine, človekovih pravic in drugih vprašanj, prejšnji mesec pa so se odnosi še poslabšali, ko so ZDA sestrelile domnevno vohunski kitajski balon, kar je Peking odločno zanikal.

Odnosi med državama so napeti tudi zaradi vprašanja Tajvana.

Li se je danes odločno izrekel proti neodvisnosti Tajvana in pozval k mirni združitvi otoka s Kitajsko, ki Tajvan obravnava kot del svojega ozemlja.

Kitajski otok, ki je napol neodvisen,
je že dolgo jabolko spora med Washingtonom in Pekingom.
(Foto: Timo Volz, Pexels.com)

Kitajski ljudski kongres na letnem zasedanju v pričakovanju podelitve novega mandata Xiju

Današnje letno zasedanje kitajskega ljudskega kongresa bo torej tisto, na katerem bo približno 3000 delegatov po pričakovanjih Xi Jinpingu podelilo tretji petletni mandat na čelu države.

Ta bi tako lahko postal kitajski predsednik z najdaljšim stažem.

Na kongresu bodo delegati najverjetneje na mesto premierja predvidoma imenovali nekdanjega šanghajskega partijskega šefa Li Qianga. Ta bo nasledil Li Keqianga, ki naj bi odhajal v pokoj, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Prav tako bodo po navedbah Pekinga na zasedanju, ki bo potekalo do 13. marca, potrdili cilj gospodarske rasti v višini približno pet odstotkov ter novi proračun, s katerim naj bi se v času naraščajočih napetosti z ZDA povišali obrambni izdatki za okoli sedem odstotkov, kot že omenjeno.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: