Na Bledu opozorila o prevelikem svetlobnem onesnaženju

Društvo za varstvo okolja Bled ugotavlja, da imajo turistični kraji, kakršen je Bled, težave s prevelikim svetlobnim onesnaženjem.

Prepričani so, da bi bilo mogoče hotele, cerkve in nekatere znamenitosti osvetliti manj. 

Andrej Mohar iz društva Temno nebo Slovenije je prejšnji teden na predavanju na Bledu opozoril predvsem na preveliko osvetlitev cest, Miha Žvan iz Društva za varstvo okolja Bled pa je izpostavil, da je svetlobno onesnaženje problem današnje družbe.

Zlasti to velja za turistične kraje, kjer se želijo hoteli ali druge stavbe prikazati kot nekaj lepega, v resnici pa pretirana osvetlitev preko celotne noči moti okoliške prebivalce, pa tudi živali in rastline, je opozoril.

Blejski župan Anton Mežan meni, da je določena osvetlitev v turističnem kraju sicer potrebna, možni pa so pogovori s hotelirji glede načina osvetlitve, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Dodajmo, da so konec januarja iz STO sporočili, da je slovenski turizem že lani skoraj dosegel raven, doseženo v predkoronskem letu 2019, čeprav je bilo okrevanje napovedano šele za letos. K okrevanju so močno prispevali domači gosti, predvsem zaradi bonov in kampanje Moja Slovenija.

Največ prenočitev so turisti lani ustvarili v občini Ljubljana, in sicer skoraj dva milijona. Sledile so občine Piran, Bled in Kranjska Gora, kar prizadevanja po zmanjšanju svetlobne onesnaženosti na Bledu prav gotovo znižuje.

Bled ponoči oziroma pozno zvečer.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: