V Mariboru ogorčenje zaradi podražitev; Arsenović breme vali na pleča države in hvali investicije v mesto

Ali se že išče “sponzor” za metalce granitnih kock? Kje so zdaj tisti “plačanci”, a že imajo priprave?

bravo tu imajo podalšano roko Jankoviča

načrtno seljenje naroda v center mesta. Ker bo vse ostalo na tak način tako propadlo

In zato, ker si moramo naliti čistega vina, ste podražili vrtce za 38%, gospod župan. Oni, ko so na socialni ga imajo tako zastonj, dva starša, ki delata, bosta pa pol plače dala za vrtec

Najdražja gondola, je prazna gondola

Pol se bodo pa sama mariborska gospoda vozila . .ta ki je na obcini

To so samo nekateri izmed odzivov, potem ko so v petek malodane vsi slovenski mediji poročali o neverjetnem valu podražitev, ki bo zajel Maribor z okolico (ki pripada mestu, vsekakor pa bodo podražitve posredno vplivale tudi na okoliške kraje in zaselke).

Najbolj odmevna je podražitev vožnje z mariborsko gondolo, kar ni nič čudnega, saj bo ta po novem višja kar za skoraj neverjetnih 232%. To pomeni, da je predlagana nova cena povratne vožnje z gondolo 19,9 evra, trenutno pa ta znaša 6 evrov.

Podražili se bodo tudi vrtci, predvidoma med 28% in 38%, dražji pa bodo tudi avtobusi in sicer za okoli 30 odstotkov. Predlagatelji višjih cen ne predlagajo podražitev za otroke od 6-15 leta starosti, v omilitev pa so predlagali podaljšani interval uporabe ene vožnje, ki je trenutno omejen na 60 minut, z novo vozovnico bo 75 minut.

Napovedane malodane neverjetne podražitve so šokirale Mariborčane.

Arsenovič zaradi podfinanciranja občin kritičen do države

Mariborska občina se ukvarja z enakimi izzivi kot ostale slovenske občine, povezane z nepričakovanim dvigom cen energentov ter posledično ostalimi podražitvami, je pred marčno sejo mestnega sveta za STA v petek dejal župan Saša Arsenovič.

Ob tem je bil kritičen do države, ker se ta vse bolj zajeda občinske proračune.

“Občina je podfinancirana, od države ne dobi dovolj sredstev, in ne zmore več sama kriti stroška naraščajočih cen energentov, višjih stroškov plač in drugih stroškov,” je za Radio Maribor predlagane podražitve pojasnil župan Arsenovič: “In potem smo se prisiljeni za osnovne zadeve prekomerno zadolževati. Ni problem v tem, da izvajamo projekte, ampak da nam država da bistveno premalo denarja, razkorak pa raste. Samo v mojem mandatu bomo iz 19 milijonov počasi prišli do 30 milijonov“.

Kot že omenjeno, bodo na marčevski seji svetniki odločali o kar nekaj nepriljubljenih zadevah, ki bodo po žepu udarile občane. Med njimi je odločanje o podražitvi vrtca, kar je po besedah Arsenoviča ena najbolj bolečih stvari, a so v to prisiljeni, tudi zato, ker cen v zadnjih štirih letih niso zviševali.

Obetajo se tudi spremembe cen javnega prevoza in gondole na Mariborskem Pohorju, svetniki pa bodo odločali še o višji ceni čiščenja odpadnih voda. Med točkami bo tudi odločanje o dokončni odprodaji večinskega deleža v Farmadentu.

Obnova mestnega predela ob reki Dravi počasi prehaja v zaključno fazo.

Arsenovič: Z Dravsko promenado nova raven doživljanja mesta

Je pa zadnje dni februarja iz Maribora prišla tudi relativno pozitivna novica. Župan Arsenovič namreč tudi v osvojenem drugem mandatu napoveduje nadaljevanje v prvem mandatu zastavljene poti, je takrat prenesla Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ob tem je poudaril, da izvajajo projekte, o katerih se je prej vrsto let le govorilo, na primer novo knjižnico in ureditev Lenta. Z Dravsko promenado se vzpostavlja nova raven doživljanja mesta, je povedal v pogovoru za STA.

V prejšnjem mandatu so po njegovih besedah uspeli spremeniti Maribor iz mesta, ki ni znalo izvajati projektov, v enega najuspešnejših v Sloveniji v tem pogledu.

Nevralgična točka mesta ostaja promet, kjer župan še vedno računa na izgradnjo cestnega predora pod mestnim središčem.

Obnova Lenta bi morala biti končana do konca maja, a trenutno dela nekoliko zamujajo, kar ni nekaj, česar javnost- glede na pretekle izkušnje izvajanja projektov pod Arsenovićem- ne bi pričakovala (op.ur.).

Kljub temu Arsenovič upa, 
da bo del programa Festivala Lent letos že potekal ob Dravi.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: