Delavci hoške Magne od danes ostajajo doma

Devetdeset od skupaj okoli 150 zaposlenih v Magnini hoški lakirnici je od danes na čakanju, a se tja na delo ne bodo več vrnili, potem ko se je vodstvo kanadsko-avstrijske avtomobilske multinacionalke pred nekaj dnevi odločilo proizvodnjo preseliti v njihovo graško tovarno.

Na lokaciji ostaja nekaj tistih, ki bodo zaenkrat skrbeli za objekt, je davi sporočila Slovenska tiskovna agencija (STA).

Vodstvo Magne je v sredo zaposlene in njihove sindikalne predstavnike presenetilo z odločitvijo, da bodo zaradi razmer na avtomobilskem trgu in manjšem povpraševanju začeli s postopkom preoblikovanja proizvodnih procesov.

Z zaposlenimi bodo opravili razgovore in delu tistih, ki bodo za to izkazali interes, skušali zagotoviti delo znotraj skupine, za ostale bodo pripravili program razreševanja presežnih delavcev.

Kot so že ob objavi novice sporočili iz podjetja, se bo poslovanje v Hočah preusmerilo na področje inženiringa in povečanja podpornega razvojnega središča za vse druge Magnine lokacije po svetu.

Magnina lakirnica v Hočah buri duhove od dne,
ko se jo je postavilo na prvovrstnih kmetijskih zemljiščih.

Kako naprej?

Glede državne spodbude, ki je je prejelo podjetje, pa Magna tesno sodeluje s pristojnimi vladnimi službami, so še zapisali, je pa že tistega dne, skladno z nepričakovanim razvojem dogodkov, Slovenija napovedala, da bo od kanadsko-avstrijske avtomobilske skupine Magna zahtevala vračilo pred leti prejete državne pomoči.

Gre za 18,6 milijona evrov, ki jih bo država zahtevala nazaj z obrestmi vred in uprava se s tem strinja, je takrat povedal gospodarski minister Matjaž Han.

V podjetju so še zatrjevali, da so zavezani nadaljevanju poslovanja v Sloveniji in ostajajo optimistični, da se bodo razmere na trgu kmalu stabilizirale, povpraševanja kupcev pa povečala.

Na lokaciji naj bi ostalo 50 zaposlenih, preostalim 108 zaposlenim naj bi ponudili nadomestno zaposlitev v svoji tovarni v Gradcu, so takrat napovedali, danes so številke rahlo drugačne (op.ur.).

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: