Visokošolski sindikat z resnimi pomisleki o noveli zakona; Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje poziva k ureditvi brezplačne osnovne šole

V visokošolskem sindikatu nasprotujejo predlogu novele zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti.

Visokošolski sindikat ostro nasprotuje predlagani noveli zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti in podzakonskim aktom, kar bo jutri obravnaval pristojni odbor na zahtevo poslanskih skupin Svoboda, SD in Levica.

V sindikatu menijo, da se tako po hitrem postopku uvaja neposredno kršenje načela o enakem plačilu za enako delo, saj bi posameznikom na univerzah in raziskovalnih inštitutih omogočili prejemanje trikratnika plače in povzročili ogromne razlike v vrednotenju istovrstnega dela zgolj na podlagi finančnega vira.

Novela zakona širi nabor možnosti za višje plače s tržnih in različnih evropskih projektov še na posebne projekte nacionalnega značaja.

V sindikatu tako pričakujejo pojasnila, v čem konkretno se posebni projekti nacionalnega značaja razlikujejo od običajnega temeljnega oziroma aplikativnega projekta.

Medicinska fakulteta Maribor.
(Fotografija je simbolična.)

Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje poziva k ureditvi brezplačne osnovne šole

Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje opozarja, da njihove dolgoletne izkušnje na področju humanitarnega dela z otroki in družinami kažejo, da se pravica do brezplačnega osnovnošolskega izobraževanja, zapisana v 57. členu ustave, ne uresničuje v celoti.

Pristojne zato pozivajo, naj dejansko uredijo brezplačno osnovno šolo, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Predlagajo spremembo 78. člena zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki določa, da se vzgoja in izobraževanje med drugim financira tudi iz prispevkov učencev.

Kot so zapisali, starši šoloobveznih otrok namreč plačujejo stroške šolske prehrane, stroške delovnih zvezkov in šolskih potrebščin ter obveznih izbirnih vsebin, kot so izleti, ekskurzije, predstave in podobno.

Vse večji strošek postajajo tudi valete ob zaključku osnovne šole, so navedli.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: