Zdravje: Slovenija pred uvedbo novih presejalnih programov za raka pljuč in prostate, v Italiji se napoveduje prepoved kajenja na prostem

Letošnji 40. teden boja proti raku v ospredje postavlja nadgradnjo obstoječih in postopno implementacijo novih presejalnih programov za pljučnega raka in raka prostate.

Strokovnjaki so danes na novinarski konferenci poudarili, da bo treba nove programe uvajati postopoma in na visoki ravni kakovosti, ter zatrdili, da smo v Sloveniji na to pripravljeni.

Svet Evropske unije je decembra lani sprejel prenovljena priporočila za presejalne programe za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb, ki nadomeščajo tista iz leta 2003.

Priporočila, poleg nadgradnje že obstoječih programov za raka materničnega vratu Zora, dojk Dora ter debelega črevesja in danke Svit, predvidevajo tudi nadaljnje raziskovanje in postopno implementacijo novih programov za pljučnega raka, raka prostate ter v nekaterih državah in regijah tudi za raka želodca.

Dvajset let po prepovedi kajenja v zaprtih prostorih naj bi v Italiji prepovedali kajenje na prostem.
(Fotografija je simbolična.)

V Italiji se napoveduje prepoved kajenja na prostem

Dvajset let po prepovedi kajenja v zaprtih prostorih naj bi v Italiji prepovedali kajenje na prostem, je včeraj poročal časnik La Stampa.

V skladu z osnutki odlokov naj bi prepoved med drugim veljala za zunanje prostore barov, avtobusne postaje in parke, kjer so prisotni otroci in nosečnice, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Nekdanji italijanski senator Carlo Giovanardi, ki je leta 2003 pomembno prispeval k prepovedi kajenja v javnih zaprtih prostorih, ki jo je uvedel takratni minister za zdravje Girolamo Sirchia, je dejal, da bo nova ureditev prinesla več svobode za vse.

Italijansko združenje za okoljsko medicino je danes pozdravilo novo predlagano prepoved, ki naj bi veljala tudi za elektronske cigarete in podobne izdelke.

Pri združenju menijo, da so tovrstni izdelki vstopna točka za zasvojenost s tobakom.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: