INDEX.HR: Množičen prepoved TikToka na službenih napravah po vsem svetu. Kaj se dogaja?

Konec februarja je Bela hiša vsem zveznim agencijam in drugim vladnim organom naročila, naj v 30 dneh izbrišejo TikTok iz vseh uradnih naprav. Nekatere institucije, kot sta ministrstvo za obrambo in sama Bela hiša, so to storile že leta 2020.

Prvi dan letošnjega marca je nato Odbor za zunanje zadeve predstavniškega doma ZDA glasoval, da predsedniku Joeju Bidnu dovoli prepoved uporabe kitajskega TikToka po vsej ZDA. Nekaj ​​dni za tem je predsednik senatnega odbora za obveščevalne zadeve Mark Warner napovedal, da bo predlagal zakonodajo, ki bo določala, kako prepovedati tujo tehnologijo, kot je TikTok.

ZDA so le del vala prepovedi kitajskih družbenih medijev, ki so tako obsežne in nenadne, da je težko verjeti, da gre za naključje.

Tako je tudi Evropski parlament 28. februarja prepovedal TikTok na vseh uradnih napravah z močnim priporočilom, da ga člani in osebje izbrišejo iz osebnih naprav. Evropska komisija je enako prepoved uveljavila teden dni prej.

Enako prepoved je napovedala kanadska vlada, pri čemer je kot razlog navedla varnost informacijske tehnologije (IT). “Čeprav so tveganja uporabe te aplikacije jasna, trenutno nimamo dokazov, da so bili vladni podatki ogroženi,” je v izjavi zapisala kanadska vlada.

 Fotografija je simbolična.
(Foto: cottonbro studio)

TikTok trdi, da nihče iz ZDA, EU ali Kanade ni kontaktiral podjetja glede suma zlorabe uporabniških podatkov

Glavni strah je, da bo ByteDance, lastnika TikToka, kitajska vlada morda prisilila, da preda osebne podatke svojih uporabnikov, še navajajo pri Indexu.

Prav iz tega razloga se je velikemu valu prepovedi pridružilo tudi dansko obrambno ministrstvo in kot utemeljitev navedlo oceno Centra za kibernetsko varnost, da obstaja nevarnost vohunjenja. Gre za institucijo, ki je del danske obveščevalne mreže. Že februarja je parlament posvaril zaposlene in poslance, da TikTok predstavlja nevarnost vohunjenja.

Podobno prepoved namerava uvesti Velika Britanija, francoski predsednik Emmanuel Macron je konec lanskega leta napovedal, da o tem razmišlja, nemško obrambno ministrstvo je prepoved uvedlo že leta 2020, razširiti pa jo nameravajo še na druga ministrstva.

Tajvan jo je prepovedal konec leta 2022; prav tako za državne uslužbence in na uradnih napravah. Zaradi morebitnega oboroženega spopada s Kitajsko so šli tam še korak dlje in razširili prepoved na vso programsko opremo, proizvedeno na Kitajskem. K tej odločitvi jih je spodbudil ameriški FBI.

Zahodne države niso prve, ki so začele prepovedovati TikTok. Razlika je v tem, da je večina drugih držav do letos prepoved uvedla iz moralnih, ne varnostnih razlogov. Gre predvsem za islamske države.

Več si lahko preberete na sledeči povezavi: https://www.index.hr/vijesti/clanak/diljem-svijeta-se-zabranjuje-tiktok-na-sluzbenim-uredjajima-zasto/2444135.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_prva_d .

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: