Kitajski zunanji minister: Vezi med Rusijo in Kitajsko ne predstavljajo grožnje. Kitajska poziva Evropo, naj “doseže strateško avtonomijo”

Tesne vezi Pekinga z Moskvo pospešujejo globalno multipolarizacijo in ne predstavljajo grožnje nobeni državi, je ob robu letnega zasedanja ljudskega kongresa v Pekingu danes dejal kitajski zunanji minister Qin Gang.

Opozoril je, da bi imelo nadaljnje zaostrovanje odnosov med ZDA in Kitajsko katastrofalne posledice, in pozval k miru v Ukrajini.

Na prvi tiskovni konferenci, odkar je decembra lani prevzel položaj, je Qin kitajsko-ruske odnose označil za “dober zgled za mednarodne odnose”, ki “nobeni državi ne predstavljajo grožnje”.

Po njegovem mnenju imajo ZDA Kitajsko za “glavnega tekmeca in največji geopolitični izziv”, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Washington sicer govori o konkurenci in tekmovanju, pravzaprav pa želi zatreti Kitajsko na vseh področjih, je ocenil Qin in pozval k izboljšanju odnosov med velesilama.

Zdaj je tudi uradno: Peking si skupaj z Moskvo prizadeva za multipolarni svet.
(Foto: zhang kaiyv, Pexels.com)

Kitajska poziva Evropo, naj “doseže strateško avtonomijo”

Dejal je še, da Peking upa, da bo Evropa “resnično dosegla strateško avtonomijo”, kar namiguje, da Peking želi ali pričakuje, da se evropske države oddaljijo od ZDA.

“Kitajsko-evropski odnosi niso usmerjeni, odvisni ali podvrženi tretjim osebam,” je dejal Qin ob robu letošnjega zasedanja Vsekitajskega ljudskega kongresa, medtem prenašajo svetovni mediji.

“Kitajska EU vedno obravnava kot celovitega strateškega partnerja in podpira evropsko integracijo,” je dejal. “Upamo, da se bo Evropa, ki gre skozi vojno v Ukrajini, naučila iz svoje bolečine in res dosegla strateško avtonomijo in dolgoročno stabilnost,” je dodal.

“Pripravljeni smo sodelovati z evropsko stranjo, da se držimo resničnega multilateralizma, medsebojnega spoštovanja in sodelovanja, ki koristi vsem, premagujemo vse vrste motenj in težav ter nenehno poglabljamo celovito strateško partnerstvo med Kitajsko in Evropo, da vnesemo več stabilnosti, varnosti in pozitivnega energije v turbulentni svet,« je poudaril vodja kitajske diplomacije.

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: