Ljubljansko letališče v začetku leta z občutno rastjo števila potnikov

Ljubljansko letališče je v prvih dveh mesecih letos zabeležilo občutno rast potniškega prometa. Prek Brnika je potovalo 122.808 potnikov, kar je 62 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani, so sporočili iz Fraporta Slovenija.

V družbi, ki upravlja z letališčem, si veliko obetajo tudi od poletne sezone, ki se bo začela konec marca in naj bi po napovedih ponudila 20 rednih letalskih povezav s 17 prevozniki, obeta se tudi pestra ponudba čarterjev.

Pričakujejo povečanje povpraševanja, boljšo zasedenost letal in okrepljeno mrežo letov, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

V Fraportu Slovenija pravijo, da se pripravljajo na prometno intenzivno poletje, zato so tudi v fazi zaposlovanja večjega števila novih sodelavcev, predvsem za potrebe okrepitev služb za oskrbo potnikov in letal.

Potniško letalo med pristajanjem, fotografija je simbolična.

Bo 17 milijonov evrov subvencij izboljšalo povezljivost Slovenije?

Tako so se pred točno mesecem dni spraševali pri Radio Slovenija, potem ko je 7. februarja začel veljati zakon o pomoči za zagotovitev letalske povezljivosti.

S slednjim vlada v prihodnjih 3 letih zagotavlja dodatnih slabih 17 milijonov evrov za subvencioniranje nemškega Fraporta in prevoznikov za ohranitev obstoječe in spodbudo vzpostavitve novih prog.

Ugotovitve oziroma dejstva pred sprejetjem so bila šokantna: Slovenija kot nekoč tretja država v regiji na področju letalstva je danes zadnja. Prehitela nas je tudi Bosna in Hercegovina, si zapisali.

Povezljivosti, ki jo je še pred dobrimi tremi leti zagotavljala propadla Adria Airways, ni več, so se strinjali malodane vsi- tako laična kot strokovna, tako ožja, interesna kot širša javnost.

Tuji letalski prevozniki namreč zagotavljajo le linije, ki se jim obrestujejo; ostale so tiste, ki so potrebne, a ne najbolj donosne. Promet je zaradi tega tako rekoč katastrofalen, potniki odhajajo na sosednja letališča tudi zaradi nekajkrat dražjih letalskih vozovnic iz Ljubljane.

Medtem Mariboru bližnji Gradec ostaja stabilen, enako je z nekoč Ljubljani konkurenčnim Trstom, Zagreb pa nezaustavljivo raste in je v postopku pridobivanja neposredne železniške povezave s središčem mesta in tamkaj nastajajočim potniškim vozliščem.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: