Mednarodni strokovnjaki na usposabljanju za okoljske nesreče v Sloveniji, v Portorožu dobili obvezno opremo za usposabljanje mornarjev

V tem tednu se na Bledu usposabljajo mednarodni strokovnjaki s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, s poudarkom na nesrečah s posledicami na okolju.

Tečaja se po navedbah uprave za zaščito in reševanje udeležuje 19 udeležencev, med katerimi so predstavniki devetih držav in šest predstavnikov Organizacije združenih narodov.

Udeleženci tečaja se usposabljajo za vlogo in položaj strokovnjaka v primeru okoljske nesreče s poudarkom na poznavanju možnih vplivov na okolje ob naravnih in drugih nesrečah. Ti se bodo lahko, v okviru Organizacija združenih narodov ali EU, ob večji nesreči aktivirali, ko bi prizadeta država zaprosila za mednarodno pomoč.

Poleg predavanj je organizirana tudi terenska vaja v širši okolici Kranja, kjer bodo udeleženci identificirali simulirane nevarne snovi ter ocenili možnosti nevarnejšega vpliva na okolje. V okviru vaje bodo udeleženci s priporočili za možne dodatne ukrepe pri blaženju vplivov na okolje pomagali lokalnim oblastem, lahko pa bodo tudi predlagali dodatno mednarodno pomoč, za katero bi prizadeta država lahko zaprosila.

Glavni poudarek vaje bo izmenjava informacij med strokovnjaki in njihova komunikacija s predpostavljenimi lokalnimi in nacionalnimi uradniki, različnimi vladnimi organizacijami, mednarodni akterji in drugimi udeleženimi. 

Tečaj je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje organizirala skupaj s strokovnjaki iz Organizacije združenih narodov in Evropske komisije, ki financira organizacijo in izvedbo.

Na tečaju, kot že imenjeno, sodeluje skupno 19 udeležencev, od tega je 13 udeležencev iz 9 različnih držav članic mehanizma Unije na področju civilne zaščite (Avstrija, Finska, Grčija, Italija, Latvija, Madžarska, Slovenija, Španija, Švedska) in šest predstavnikov Organizacije združenih narodov.

Vaja reševanja ujetih iz avtomobilov.

V Portorožu simbolično predali opremo za usposabljanje mornarjev

V Centru za usposabljanje na morju v Portorožu so danes simbolično predali namenu opremo, s katero se bodo dijaki in študenti učili uporabe rešilnih čolnov. Uporabno dovoljenje pričakujejo še to pomlad.

Brez takšne opreme srednja šola in fakulteta ne moreta izdajati ustreznih spričeval, je že leta 2008 opozorila Evropska agencija za pomorsko varnost.

Po besedah dekana fakultete za pomorstvo in promet Petra Vidmarja naložba sporoča, da želi Slovenija še naprej ponujati visoko kvalificirane kadre pomorščakov. Prepričan je, da bodo tuji ladjarji to opazili, meni pa tudi, da je zdaj primeren trenutek za razvoj ladjarstva v Sloveniji.

Borut Butinar, ravnatelj Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran, je pojasnil, da so do zdaj dijake vozili v Bakar na Hrvaškem, a le enkrat letno.

Povedal je, da je bila naložba vredna 1,2 milijona evrov, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: