Strateški svet za prehrano o prehrani otrok v vzgojno-izobraževalnih zavodih

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je udeležil 4. seje Strateškega sveta za prehrano, na kateri so člani med drugim obravnavali prehrano otrok in mladostnikov v vzgojno-izobraževalnih ustanovah in nove Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih, so pri uradu predsednika vlade objavili na vladni spletni strani.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je po seji poudaril, da je prehrana v šolskih inštitucijah: “Tista točka na kateri v resnici gradimo zdravje naroda. Gradimo zdravje naroda za prihodnost. “

Člani so sklenili, da se imenuje posebna recenzijska skupina, ki bo pripravila pregled smernic in s pregledom seznanila tudi Strateški svet za prehrano.

Poleg tega so se člani Strateškega sveta za prehrano seznanili s primeri dobrih praks, kako lahko v šolah vključimo principe eko vrtnarjenja, nabave hrane in zdrave hrane. “Na tem področju so ogromni potenciali, ki jih lahko najverjetneje realiziramo v prihodnjem šolskem letu,” je poudaril premier.

Predsednica Strateškega sveta za prehrano dr. Nataša Fidler Mis je izpostavila primer šolskih ekoloških vrtov, ki delujejo že na štiristo šolah.

Cilj je, da bi to postopno sistemsko uredili: “Otroci namreč tako pridejo v stik z naravo, na vrtu se učijo biologijo, imajo tudi boljši odnos do hrane, kar prenašajo tudi na svoje starše. Zato se nam zdi to zelo pomembno,” je poudarila predsednica Strateškega sveta.

Kako uravnotežiti prehrano otrok, kasneje mladostnikov, dijakov, študentov ...

Šolski ekološki vrtovi, centralne kuhinje …

Predstavljen je bil tudi primer dobre prakse, centralne kuhinje, ki bi reševal problematiko pomanjkanja kadrov. Centralna kuhinja bi profesionalno pripravljala obroke, ki bi jih nato distribuirali v bližnje šole. Strateški svet za prehrano bo oblikoval modelni projekt z izračunom stroškov in ekološkega odtisa.

Član strateškega sveta za prehrano dr. Boštjan Jakše pa je poudaril, da se bo Strateški svet za prehrano na podlagi sodobnih znanstveni dokazov opredelil do prehranskih smernic za otroke v vrtcih in šolah.

Izpostavil je dve ključni vprašanji – okrepitev vnosov sadja, zelenjave, polnozrnatih žit, stročnic itd. in zmanjšanje vnosa sladkorja, soli, procesiranega mesa, uporabo bele moke in drugih nezdravih vedenj.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: