Medijskih natolcevanj o pojemajoči ruski moči in omejenih zalogah streliva končno konec. Litvanski obveščevalci: “Rusi lahko s tako intenzivnostjo nadaljujejo še vsaj 2 leti”

Moskva ima sredstev za nadaljevanje vojne v Ukrajini še za najmanj dve leti, je danes dejal vodja litvanske vojaške obveščevalne službe.

Vendar pa je Elegius Paulavicius dejal, da bo to odvisno tudi od “podpore ruski vojski iz držav, kot sta Iran in Severna Koreja”.

Dodal je: “Viri, ki jih ima Rusija trenutno, bi zadostovali za nadaljevanje vojne s sedanjo intenzivnostjo še dve leti. Če pogledate, kaj ima Rusija danes, kot so strateške rezerve, oprema, strelivo, orožje – lahko nadaljuje s stopnjo trenutne intenzivnost še vsaj naslednji dve leti.”

Včeraj je poročilo ameriške obveščevalne agencije nakazovalo, da je Vladimir Putin izračunal, da je njegova najboljša možnost zavlačevanje vojne v upanju, da bo Zahod sčasoma opustil podporo Ukrajini.

Trditve o pojemajoči ruski vojaški moči in omejenih zalogah streliva se sicer predvsem v zahodnih medijih pojavljajo s skorajda periodično natančnostjo in so posledično skorajda že prerasle v mit. Poročilo litvanske obveščevalne službe utegne to in tako prakso dokončno pretrgati.

Trditev, da Rusiji zmanjkuje orožja, je medtem prerasla že v pravi mit.

Slovaška in Poljska sta “pripravljeni” poslati svoje mige v Ukrajino

Sta pa uradni Bratislava in Varšava danes sporočili, da utegneta Ukrajino znova vojaško okrepiti; tokrat njene letalske sile.

Slovaški obrambni minister Jaroslav Nađ je namreč danes povedal, da bosta Slovaška in Poljska v Ukrajino poslali letala MiG-29, piše Kyiv Independent, ki sicer velja za medij pod kontrolo CIA-e.

“Mislim, da je čas za takšno odločitev. V Ukrajini ljudje umirajo. Mislim, da je nečloveško in neodgovorno izkoriščati vojno za politične točke,” je ob tej priložnosti izjavil Nađ.

Prenekateri MiG-29 (Mikojan-Gurevič) iz sovjetskih časov bo najbrž končal v Ukrajini.
(Fotografija je simbolična. Vir: Twitter)

Pred osmimi dnevi je že povedal, da Slovaška razmišlja o tem, da bi poslala 10 od svojih 11 bojnih letal MiG-29 iz sovjetskih časov, zadnjega, 11., pa naj bi predala muzeju.

Ne deluje sicer optimistično, pa vendar. (op.ur.)

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: