Xi Jinpingu pričakovano tretji mandat na čelu države, Putin mu je nemudoma čestital

Kitajski ljudski kongres je danes na zasedanju Xi Jinpingu pričakovano podelil tretji mandat na položaju predsednika države, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Nekaj manj kot 3000 delegatov je 69-letnega najvplivnejšega kitajskega politika zadnjih generacij potrdilo soglasno.

Imenovanje sledi obdobju utrjevanja moči Xija, ki mu je centralni komite kitajske komunistične partije že oktobra lani zaupal nov mandat generalnega sekretarja in poveljnika kitajskih oboroženih sil.

V naslednjih dneh sledijo še imenovanja novega premierja in več ministrov. Pri vseh naj bi šlo za Xiju zveste kadre, vključno z nekdanjim šanghajskim partijskim šefom Li Qiangom, ki naj bi zasedel premierski položaj.

Vse od Mao Zedonga so sicer kitajski voditelji lahko služili le dva mandata. Xi je to omejitev odpravil leta 2018 in si s tem odprl pot do nadaljnjega vodenja države, še prenaša STA.

Da je skupni cilj Rusije in Kitajske kreacija multipolarnega sveta, je zdaj jasno že kar nekaj časa.
(Foto: Magda Ehlers, Pexels.com) 

Putin je Xiju čestital za njegov tretji predsedniški mandat

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes čestital Xi Jinpingu, potem ko si je kitajski voditelj zagotovil tretji predsedniški mandat, kar je brez primere v novejši kitajski zgodovini, prenašajo svetovni mediji.

V telegramu Xiju je Putin dejal, da je prepričan, da lahko voditelja izboljšata sodelovanje pri najpomembnejših regionalnih in mednarodnih vprašanjih, so sporočili iz Kremlja.

“Prepričan sem, da bomo s sodelovanjem zagotovili širitev plodnega rusko-kitajskega sodelovanja na različnih področjih,” je Putin še zapisal Xiju.

Kot že omenjeno, je 69- letni Xi Jinping danes prejel soglasno podporo skoraj tri tisoč poslancev kitajskega parlamenta, Narodnega ljudskega kongresa (NPC), in si zagotovil tretji petletni predsedniški mandat.

S tem je postal najmočnejši voditelj države po Mao Zedongu. Da je leta 2018 Xi odpravil omejitve predsedniških mandatov, poudarjajo tudi svetovni mediji, kar ga navzven dela zelo podobnega Putinu, še namigujejo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: