Zelenskemu zavrnili nagovor tudi na letošnji podelitvi oskarjev, papež Frančišek bi se rad srečal s Putinom

V zadnjem letu so ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega z odprtimi rokami pozdravili na različnih podelitvah nagrad, filmskim festivalih in celo na newyorški borzi.

So pa znova zavrnili njegovo željo, da bi se pojavil v eni od najbolj želenih televizijskih oddaj, podelitvi oskarjev.

Kakšna je bila utemeljitev akademije za letošnjo zavrnitev, ni znano, je pa znano, da se akademija tradicionalno raje osredinja na prispevke filmske skupnosti in se izogiba vsemu, kar je političnega.

Akademija je prav tako zavrnila komentar na zgoraj omenjeno poročanje revije Variety, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Letošnja zavrnitev Zelenskega na oskarjih pa ni osamljen primer. Že lani je producent oskarjev Will Packer zavrnil nagovor ukrajinskega predsednika. Ekipa Zelenskega se je septembra lani obrnila tudi na filmski festival v Torontu, kjer pa so jih prav tako zavrnili.

Fotografija je simbolična.
(Nikita Grishin, Pexels.com)

Papež: Vojna v Ukrajini se ne bije samo zaradi Rusije, obstajajo tudi drugi imperiji!

Papež Frančišek je v intervju za italijansko-švicarsko televizijo RSI, ki bo na sporedu v nedeljo, nekoliko presenetljivo dejal, da “vojno v Ukrajini vodijo interesi več “imperijev”, ne le Rusije“.

Frančišek je dejal, da konflikt spodbujajo “imperialni interesi, ne samo ruskega imperija,” ampak tudi imperijev iz drugih delov sveta.

Odlomke so danes objavili italijanski dnevniki La Repubblica, La Stampa in Corriere della Sera, papež pa je nedvoumno izrazil pripravljenost za pogovor z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, z namenom pozvati k miru.

Frančišek, ki je star 86 let in 13. marca praznuje 10. obletnico izvolitve, je prav tako zagotovil, da bo odstopil, če bo preveč uzaradi starosti oziroma utrujenosti izgubil sposobnost vodenja Rimskokatoliške cerkve. Prejšnji mesec- in glede na smrt papeža Benedikta XVI.- je sicer dejal, da sme papež odstopiti le v izjemnih okoliščinah.

Njegov omenjeni predhodnik je umrl 31. decembra lani, na silvestrovo, v starosti 95 let in leta 2013, ko je odstopil, postal prvi papež, ki je to storil v približno 600 letih.

Na vprašanje, zakaj bi se odločil enako, je Frančišek odgovoril: “Utrujenost, zaradi katere stvari/odnosov ne vidiš jasno. Nejasnost, pomanjkanje znanja kako pravilno oceniti situacijo.”

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: