HSBC za en funt kupil britansko podružnico propadle ameriške banke SVB; uradni London načrtuje dodatnih pet milijard funtov za obrambo

Bančni velikan HSBC s sedežem v Londonu je za en funt oziroma 1,13 evra odkupil britansko podružnico propadle ameriške banke Silicon Valley Bank, so danes sporočili iz HSBC in britanske vlade.

Propad banke je na Otoku sprožil paniko zaradi njenih strank v tehnološkem in naravoslovnem sektorju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so pojasnili, je prevzem SVB UK omogočila britanska centralna banka Bank of England po posvetovanju z ministrstvom za finance, pri čemer je uporabila pooblastila iz zakona o bančništvu iz leta 2009, navaja AFP.

Finančni minister Jeremy Hunt je poudaril, da v posel ni bil vpleten državni denar, vse vloge strank pa so bile zaščitene.

Iz HSBC so medtem sporočili, da ima SVB UK posojila v višini približno 5,5 milijarde funtov in depozite v višini približno 6,7 milijarde funtov, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ukrajina: ostanki tovornega letala Iljušin- II 76 na letališču v Melitpolu.
(Vir: Twitter)

Britanska vlada načrtuje dodatnih pet milijard funtov za obrambo

Britanska vlada v luči ruske agresije nad Ukrajino in drugih groženj načrtuje dodatno povišanje obrambnih izdatkov. V naslednjih dveh letih naj bi v vojsko vložili dodatnih pet milijard funtov.

Približno tri milijarde funtov bodo namenjene podpori zavezništva Aukus, ki v sodelovanju z ZDA in Avstralijo predvideva razvoj jedrskih podmornic.

Prav danes se bo premier Rishi Sunak v ZDA o tem pogovarjal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in avstralskim premierjem Anthonyjem Albanesejem.

Preostalih nekaj manj kot dve milijardi funtov želi London nameniti za nadomestitev v Ukrajino poslanega orožja in streliva.

Z novim povišanje se bodo obrambni izdatki z doslej dveh povzpeli na 2,25 odstotka bruto domačega proizvoda. Cilja naj bi bil 2,5 odstotka, medtem ko je obrambni minister Ben Wallace zahteval celo povišanje na tri odstotke.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: