“Vse povsod naenkrat” pobral sedem oskarjev, letošnja podelitev po mnenju svetovnih medijev kombinacija tradicije in novih trendov

Film z naslovom Vse povsod naenkrat je uresničil vlogo favorita in na podelitvi filmskih nagrad oskar v Los Angelesu po 11 nominacijah osvojil sedem pozlačenih kipcev na čelu z oskarjem za najboljši film leta.

Uspešen je bil tudi film Na zahodu nič novega, ki je poleg najboljšega mednarodnega filma prejel še tri oskarje v tehničnih kategorijah.

Za film Vse povsod naenkrat so oskarje osvojili tudi Daniel Kwan and Daniel Scheinert za režijo in izvirni scenarij, Michelle Yeoh za glavno žensko vlogo, Ke Huy Quan za stransko moško vlogo, Jamie Lee Curtis za stransko žensko vlogo in Paul Rogers za montažo filma.

Enega od dveh oskarjev za film Kit je osvojil Brendan Fraser za glavno moško vlogo, film pa je dobil še oskarja za masko, še navaja Slovenska tiskovna agencija (STA).

Podelitev sicer ni bila v Kodak, ampak Dolby gledališču.
(Foto: Wikipedia)

Kombinacija tradicije in novih trendov

95. podelitev najprestižnejše nagrade v svetu filma v ZDA in svetu v gledališču Dolby v Los Angelesu je odstopala bolj zaradi dogajanja izven lastnih okvirjev. Ameriška akademija za filmsko umetnost in znanost je ponudila kombinacijo tradicije in novih trendov.

Organizatorji so že prek prej angažiranega voditelja Jimmyja Kimmla skušali povrniti predpandemično vzdušje slovesnosti, to pa je bila prva podelitev po letu 2020, ki je bila organizirana na običajen način, poudarjajo svetovni mediji.

Nagrado so podelili v 23 kategorijah, največ nominacij pa je imel film “Vse povsod naenkrat” (Everything Everywhere All at Once) in sicer kar 11. Kot že omenjeno, je osvojil sedem zlatih kipcev; za najboljšo produkcijo, najboljšo glavno žensko vlogo, režijo, izvirni scenarij, montažo in stransko žensko vlogo ter stransko moško vlogo.

Gre za znanstvenofantastični indie film z družinsko tematiko, kot ga- rahlo nenavadno- opisujejo.

Po številu osvojenih oskarjev je izstopal še nemški oziroma nemško-britanski film Na zahodu nič novega (ali Vse tiho na zahodni fronti), ki je prejel štiri prestižne nagrade v kategorijah najboljši mednarodni igrani film, najboljša fotografija, najboljša scenografija in originalni soundtrack.

Eden največjih poražencev letošnjih oskarjev je avtobiografski film “Elvis”, ki, čeprav je imel kar osem nominacij, ni osvojil niti enega zlatega kipca, še navajajo svetovni mediji.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: