Zaradi stavk na nekaterih nemških letališčih številne odpovedi letov; Poljska želi z megaletališčem in hitrimi železnicami postati novo prometno vozlišče Evrope

Zaposleni na nemškem letališču Berlin Brandenburg ter letališčih v Hamburgu, Hannovru in Bremnu danes stavkajo.

V Berlinu naj bi bilo posledično odpovedanih okoli 200 letov, v Hamburgu so odpovedali vseh 123 za danes načrtovanih letov.

Poleg tega je bilo včeraj odpovedanih 50 od 121 letov v Hamburg, načrtovanih za danes, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Po navedbah sindikata Verdi danes na letališčih v Hannovru in Bremnu ne bo moglo vzleteti ali pristati nobeno potniško letalo.

V Hannovru je bilo za danes prvotno načrtovanih 35 odhodov in 34 prihodov. V Bremnu je bilo prvotno načrtovanih 20 odhodov in 19 prihodov.

Po navedbah sindikata Verdi je v ozadju stavk neuspešno kolektivno pogajanje o plačilu delavcev na področju varnosti v letalstvu za delo ob neugodnem času, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Samo v Berlinu naj bi bilo posledično odpovedanih okoli 200 letov.

MMC RTV SLO: “Letališče Solidarnost in prvih več sto kilometrov hitrih železniških prog do leta 2028”

Okoli 37 kilometrov jugozahodno od Varšave na poti do Lodža naj bi na približno 3000 hektarjih kmalu zraslo veliko prometno vozlišče z delovnim imenom Centralna komunikacijska vrata (CKP) in angleško različico Solidarity Transport Hub (STH), ki ga je poljska vlada potrdila leta 2017, potem ko je od prve zamisli preteklo več kot deset let.

Vozlišče na območju vasi Baranow, Stanislawow in Osiny bo s skoraj 2000 kilometri hitrih železnic predstavljalo srce poljskega železniškega omrežja in z novim mednarodnim letališčem pomenilo tudi okno v svet, za katerega Poljaki pričakujejo, da se bo postavilo ob bok največjim evropskim letalskim vozliščem.

Letališko mesto bo imelo tudi sejemska prizorišča, kongresne centre in poslovne prostore, glede na napovedi pristojnih za izvedbo projekta pa bo ta zaposloval 150.000 ljudi.

Poljaki so o novem letališču začeli razmišljati, ko je največje poljsko letališče Chopin doseglo svoje meje zmogljivosti in zmožnosti širjenja. Druga pomanjkljivost mednarodnega letališča v Varšavi je še vedno pomanjkanje direktnih povezav z drugimi celinami, na primer Azijo in Južno Ameriko, še pišejo pri MMC RTV SLO.

Več si lahko preberete s klikom na sledečo povezavo: https://www.rtvslo.si/svet/evropa/poljska-zeli-z-megaletaliscem-in-hitrimi-zeleznicami-postati-novo-prometno-vozlisce-evrope/659996

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: