Aukus in odzivi (zbirno, STA)

Voditelji ZDA, Velike Britanije in Avstralije so se včeraj v San Diegu na vrhu zavezništva Aukus dogovorili o konkretnem načrtu, po katerem bodo Avstraliji zagotovili podmornice na jedrski pogon.

Ob tem so potrdili zavezanost sodelovanju in krepitvi indijsko-pacifiškega varnostnega zavezništva.

Pred srečanjem predsednika ZDA Joeja Bidna, britanskega premierja Rishija Sunaka in avstralskega premierja Anthonyja Albaneseja v San Diegu je Biden Aukus opredelil kot zavezništvo, ki bo spremenilo igro, vendar dodal, da nanj ne gleda kot na izziv katerikoli državi.

Albanese je dogovor o podmornicah opredelil kot naslednje poglavje v zgodovini sodelovanja.

Po srečanju Bidna in Sunaka je Bela hiša sporočila, da sta se voditelja dotaknila izzivov Kitajske in ponovila zagotovila za nadaljevanje podpore Ukrajini.

Kitajska dogovor o podmornicah v zavezništvu Aukus označila za nevarno in napačno pot

Kitajska je danes opozorila, da zavezništvo Aukus, v katerem so Avstralija, Velika Britanija in ZDA, z dogovorom o dobavi podmornic na jedrski pogon Avstraliji stopa na pot napak in nevarnosti.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin je trem zahodnim zaveznicam danes očital, da spodbujajo oboroževalno tekmo, dogovor pa označil za tipičen primer miselnosti hladne vojne.

Kot je dodal, je dogovor resno tveganje za širjenje jedrskega orožja ter krši namene in cilje Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja.

Voditelji ZDA, Velike Britanije in Avstralije so se včeraj v San Diegu dogovorili o načrtu, po katerem bodo Avstraliji zagotovili podmornice na jedrski pogon. Avstralija bo kupila pet ameriških podmornic na jedrski pogon, ki jih bodo proizvedli v Veliki Britaniji in Avstraliji z ameriško tehnologijo in podporo.

Aukus se pri dodatni oborožitvi sklicuje na obrambo pred Rusijo in predvsem Kitajsko.
(Foto: Vitali Adutskevich, Pexels.com)

Rusija kritična do dogovora o podmornicah v zavezništvu Aukus

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes očital Zahodu, da spodbuja dolgoletno konfrontacijo v azijsko-pacifiški regiji.

S tem se je Lavrov odzval na ponedeljkov dogovor zavezništva Aukus, v katerem so Avstralija, Velika Britanija in ZDA, o dobavi podmornic na jedrski pogon Avstraliji.

Pred tem je tudi Kitajska dogovor o podmornicah v zavezništvu Aukus označila za nevarno in napačno pot ter za tipičen primer miselnosti hladne vojne.

Voditelji ZDA, Velike Britanije in Avstralije so se včeraj v San Diegu na vrhu zavezništva Aukus dogovorili o konkretnem načrtu, po katerem bodo Avstraliji zagotovili podmornice na jedrski pogon razreda Virginija.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: