EU zvišuje zgornjo mejo sklada za vojaško pomoč na osem milijard evrov do leta 2027, Velika Britanija dodatnih pet milijard do leta 2025

Svet EU je danes sprejel odločitev o povečanju skupne finančne zgornje meje evropskega sklada, ki služi financiranju vojaške podpore Ukrajini, pa tudi drugim mednarodnim partnerjem EU, na skoraj osem milijard evrov do leta 2027.

Zagotavljanje finančne vzdržnosti tega instrumenta je ključnega pomena, saj potrebe še naprej naraščajo, je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Z danes sprejetim sklepom se izvaja politični dogovor, sprejet decembra lani, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Takrat je Svet sklenil, da leta 2023 zviša skupno finančno zgornjo mejo za dve milijardi evrov, z možnostjo nadaljnjega povečanja v kasnejši fazi do 5,5 milijarde evrov do leta 2027.

AUKUS buri dohove že kar nekaj časa; zemljevid zavezništva v odnosu na vlogo in položaj Kitajske.
(Vir: Twitter)
Tudi britanska vlada načrtuje dodatnih pet milijard funtov za obrambo

Britanska vlada v luči ruske agresije nad Ukrajino in drugih groženj načrtuje dodatno povišanje obrambnih izdatkov. V naslednjih dveh letih naj bi v vojsko vložili dodatnih pet milijard funtov.

Približno tri milijarde funtov bodo namenjene podpori zavezništva Aukus, ki v sodelovanju z ZDA in Avstralijo predvideva razvoj jedrskih podmornic.

Prav danes se bo premier Rishi Sunak v ZDA o tem pogovarjal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in avstralskim premierjem Anthonyjem Albanesejem.

Preostalih nekaj manj kot dve milijardi funtov želi London nameniti za nadomestitev v Ukrajino poslanega orožja in streliva.

Z novim povišanje se bodo obrambni izdatki z doslej dveh povzpeli na 2,25 odstotka bruto domačega proizvoda. Cilja naj bi bil 2,5 odstotka, medtem ko je obrambni minister Ben Wallace zahteval celo povišanje na tri odstotke.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: