Zdravstvo, razmere. (zbirno, STA)

Beovićeva z vodstvi ZD Trbovlje in trboveljske bolnišnice o aktualnih razmerah v zdravstvu

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović se je danes v sklopu regijskega obiska z vodstvi Zdravstvenega doma Trbovlje in trboveljske bolnišnice pogovarjala o aktualnih razmerah v zdravstvu.

Kot je ocenila, je Zasavje specifična regija, v kateri vsak prebivalec tudi dobi izbranega zdravnika, če si ga želi imeti.

Beovićeva je tudi dejala, da jim je vodstvo zdravstvenega doma predstavilo primer dobre prakse, in sicer sodelovanje s študenti iz regije. Dom namreč tem študentom omogoča, da se spoznajo z naravo dela in se po zaključku študija zaposlijo v regiji.

Trboveljska bolnišnica pa se sooča s težavo glede specializantov, ki so na specializaciji v Ljubljani ali Mariboru. Vodstvo bolnišnice je namreč opozorilo, da bi bilo dobro imeti redni stik s temi specializanti, ki bi lahko vsaj en dan tedensko delali v bolnišnici.

Ministrstvo napoveduje prenovljen sistem osebne asistence še letos

Sindikat osebne asistence in Svobodni sindikat Slovenije sta proti ravnanju zaposlovalcev, ki z izgovorom, da je javno financiranje osebne asistence vse manjše, znižujejo delavske pravice.

Do sistema je kritična tudi Elena Pečarič iz družbe Za-misli. Ministrstvo za delo pa je za STA navedlo, da želi prenovo sistema, ki je med prednostnimi nalogami, končati še letos.

Ob očitku o nezadostnem javnem financiranju osebne asistence zlasti pri dopustu, dodatkih in delovnih obveznostih poudarja, da vse te pravice urejata zakon in pravilnik o osebni asistenci. Ministrstvo zanje zagotavlja tudi sredstva. Sprememba pravilnika, ki je bila že objavljena, pa zvišuje ceno storitve.

Pri nadzorih so medtem odkrili številne nepravilnosti in nekaterim izvajalcem odvzeli status, s čimer je bil sindikat osebne asistence seznanjen.

Na ministrstvu za zdravje uskladili predlog zakona o digitalizaciji zdravstva

Kot je danes dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, želijo omogočiti enotnost in povezljivost podatkov v nacionalnem eKartonu ter zagotoviti večjo zasebnost in večjo moč pacientov pri samoodločanju o svojih zdravstvenih podatkih.

Vzporedno z omenjenim zakonskim predlogom so pripravljali tudi izhodišča za strukturno spremembo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki ga še usklajujejo. Ko bodo rešitve v zakonu pripravljene, jih bodo poslali v javno obravnavo.

Po besedah ministra omenjena zakona vidijo kot siamska dvojčka. Kot je poudaril, je treba sprejeti strukturne spremembe na ZZZS, če želimo v celoti implementirati digitalizacijo v slovenski zdravstveni sistem.

Policijski helikopter nujne medicinske pomoči med pristajanjem v UKC Maribor.

Predvideno podaljšanje časa izvajanja mariborske helikopterske nujne medicinske pomoči

Helikopterska nujna medicinska pomoč v severovzhodni Sloveniji se zaradi omejenega delovanja mariborskega letališča izvaja le do 17. ure.

Z letošnjim 26. marcem se bo to spremenilo in delovanje podaljšalo do 20. ure. Tako bo mariborska enota imela enak delovni čas kot enota na Brniku, so danes za STA potrdili na ministrstvu za infrastrukturo.

Predstojnik enote nujne medicinske pomoči v mariborskem zdravstvenem domu Štefan Mally pozdravlja namero podaljšanja časa izvajanja mariborske HNMP, a uradnega sklepa o tem še nima.

Kot je dejal, bodo končno lahko delali tako, kot so si od nekdaj želeli, torej ves svetli del dneva. To po njegovih besedah pomeni enako dostopnost helikopterske nujne medicinske pomoči za prebivalce severovzhodne Slovenije kot za ostale.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: