Bela hiša: Morda nikoli ne bomo dvignili drona z dna Črnega morja! Kremelj: Ni problema, ga bomo pa mi!

Svetovalec ameriškega predsednika Joeja Bidna za nacionalno varnost John Kirby je v današnjem intervjuju za CNN dejal, da izvidniškega vojaškega brezpilotnega letala MQ-9 Reaper po včerajšnjem incidentu še niso izvlekli z dna Črnega morja, saj da ga še niso našli in je možno, da ga tudi nikoli ne bodo.

Spomnimo: rusko lovsko letalo Suhoj Su-27 je trčilo v ameriško izvidniško brezpilotno letalo MQ-9 Reaper, ki je krožilo v mednarodnem zračnem prostoru blizu Krima. Zdaj tako Američani kot Rusi trdijo, da je šlo za provokacijo. In obe strani imata prav, trdijo poznavalci.

“Nisem prepričan, da nam ga bo uspelo spraviti ven. Morje je zelo, zelo globoko na lokaciji, kjer je padel. Še vedno poskušamo oceniti, ali je mogoče izvesti kakršno koli operacijo dviga, vendar bi to lahko bila misija nemogoče,” je še dejal Kirby.

“Naredili smo vse, kar je v naši moči, da bi zmanjšali vrednost obveščevalnih podatkov, ki bi jih lahko dobil nekdo, ki dobi v roke ta dron,” je dodal.

Rusija: Poskušali bomo najti ostanke ameriškega drona!

Ruske oblasti so potrdile, da bodo poskušale najti ostanke ameriškega brezpilotnega letala MQ-9 Reaper, ki je po kontaktu z ruskimi bojnimi letali strmoglavilo v Črno morje.

Nikolaj Patrušev, sekretar ruskega varnostnega sveta, je v televizijskem nastopu napovedal, da namerava Rusija iskati ostanke drona.

“Ne vem, ali jih lahko najdemo ali ne, a zagotovo bomo poskusili. Vsekakor upam na uspeh,” je še dejal Patrušev. Zdi se, kot da se Rusija nad razvojem dogodkov in ameriško izgubo rahlo naslaja.

Ukrajina. Fotografija je simbolična in hkrati žalostno realna.
(Vir: Twitter)

Kaj menijo poznavalci?

Da se Rusija zaveda, da je zunaj svojega zračnega prostora sestrelila ameriško izvidniško letalo, in je zato najprej zanikala, da bi prišlo do stika, nato pa zatrdila, da je do slednjega prišlo zaradi nepričakovanega in nenadnega manevriranja ameriškega brezpilotnega letalnika.

Uradna Moskva je kasneje še nekoliko spremenila pristop in trdila, da je bil Reaper na vohunski misiji, kar samo po sebi ne bi bilo neobičajno, če pod njim ne bi potekala vojna in če Američani zbranih podatkov ne bi dali Ukrajincem. In tu nastane težava.

V izvidniški različici MQ-9B SeaGuardian lahko namreč omenjeni letalnik s svojimi nadzornimi sistemi zazna ruske vojaške ladje na razdalji več kot 100 kilometrov in nato preko satelitske podatkovne povezave v realnem času pošlje podatke poveljstvu.

Ameriško letalstvo in Pentagon sta ob tem “pozabila” sporočiti, za katero različico Reaperja gre. K že omenjenim karakteristikam letalnika je treba dodati, da le-ta lahko kroži v območju opazovanja na višini 12 kilometrov več kot štirideset ur.

V tem času niti ena ruska vojaška ladja ne more neopažena zapustiti ali vstopiti v katero koli pristanišče na Krimu. Seveda takšni leti motijo in razburjajo Moskvo, kar je bil najbrž povod za incident.

(mbo)


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: