IEA: Ruski prihodki od izvoza nafte februarja bistveno manjši. Refinitiv Eikon: s sankcijami Rusiji najbolj profitirali Indija in Kitajska, Evropa na kolenih!

Ruski prihodki od izvoza nafte so bili februarja medletno nižji za 42 odstotkov, potem ko je Zahod poostril sankcije proti državi, navaja Mednarodna agencija za energijo (IEA).

Rusija je prejšnji mesec z izvozom nafte zaslužila 11,6 milijarde dolarjev, pred enim letom pa 20 milijard, prenaša Slovenska tiskovna agecija (STA).

Največja svetovna država je februarja na svetovne trge še vedno pošiljala približno enako količino nafte, poročilo IEA povzema francoska tiskovna agencija AFP.

To kaže, da je bil režim sankcij skupine G7 učinkovit, saj ni omejil svetovne oskrbe s surovo nafto in izdelki, hkrati pa je omejil zmožnost Rusije, da ustvarja prihodke od izvoza, ugotavljajo v IEA.

Ruski izvoz nafte se je februarja zmanjšal za 500.000 159-litrskih sodov na 7,5 milijona sodov na dan, pri čemer so se močno zmanjšale pošiljke v EU.

Paradoks: Rusija in Iran, ki je pod ameriškimi sankcijami, beležita rast izvoza

Zahodne sankcije na rusko in iransko nafto so poceni gorivo usmerile v Azijo in zmanjšale razliko v cenah, ki je doslej ‘delala’ v prid Evrope, pri tej spremembi pa sta največji zmagovalki Kitajska in Indija, ugotavljajo analitiki in podatki platforme Refinitiv Eikon.

Azijski uvozniki so desetletja plačevali več za nafto večjih izvoznikov, kot so članice Organizacije držav izvoznic nafte, kar je med analitiki in vladnimi uradniki držav porabnic povzročilo ime “azijsko doplačilo”.

“Azijci so včasih imeli manj možnosti kot preostali svet, ker so bili prisiljeni uporabljati cene za privabljanje izvoza oddaljenih proizvajalcev,” pojasnjuje Jorge Montepeque, ki je nekoč sodeloval pri razvoju referenčne cene za znamko nafte Brent. “Zato so po definiciji morali plačati več, medtem ko sta se lahko Evropa in Amerika oskrbovali doma,” ugotavlja.

Termin sega v osemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so države proizvajalke nafte začele objavljati cene na podlagi referenčnih cen na terminskih trgih, ki so bile včasih višje za kupce v Aziji, saj so bili ti bolj odvisni od uvoza, zato je bil njihov vpliv na oblikovanje cene minimalen.

Azijski kupci so poskušali zapolniti vrzel še pred zahodnimi sankcijami za rusko in iransko nafto, z vlaganjem v zmogljivosti rafiniranja, da bi povečali povpraševanje in izboljšali svoj pogajalski položaj pri oblikovanju cen.

„Dodatek“ se je zdaj zmanjšal in deluje kot de facto spodbuda za azijska gospodarstva, kar poudarja še eno nenamerno posledico zahodnih sankcij proti izvoznici nafte in plina Rusiji. Po drugi strani pa evropske države zaradi sankcij zdaj dražje plačujejo zemeljski plin.

“Lahko rečemo, da so največji zmagovalci sankcij določeni veliki potrošniki v Aziji, predvsem Indija in Kitajska,” je sklenil Ole Hansen, analitik blagovnih trgov Saxo Bank.

Pogled na rafinerijo nafte.
(Foto: Tom Fisk, Pexels.com)

Analitska družbe Kpler: zaradi zahodnih sankcij je Rusija v 12 mesecih do januarja v Azijo prodala več kot dvakrat več nafte

Iran, ki je prav tako pod ameriškimi sankcijami, je po nekaterih ocenah povečal izvoz nafte na najvišje ravni v zadnjih treh letih, Kitajska pa je njegova največja stranka.

Glavna ruska izvozna mešanica surove nafte Urals, ki se je pred invazijo na Ukrajino v Evropi prodajala po ceni nekaj dolarjev pod ceno referenčne nafte Brent, se zdaj v Aziji prodaja za 24 dolarjev manj, še kažejo podatki Refinitiv Eikon.

Nekateri viri iz industrije, ki želijo ostati neimenovani, pravijo, da je razlika nekoliko manjša in da je Urals cenejši za 10 do 15 dolarjev na sod.

Tudi če je ruska nafta cenejša za kakšnih 15 dolarjev na sod, bo rafinerija v Indiji, ki predela 200.000 sodov na dan, za nabavo porabila tri milijone dolarjev na dan manj kot njeni evropski konkurenti. Med letom bo znesek presegel milijardo dolarjev.

Ne preseneča torej, da je indijski minister za nafto Hardeep Singh Puri že v začetku februarja dejal, da bodo- če bodo cene še naprej dobre, kot se je izrazil- nafto iz Rusije kupovali tudi v prihajajočem obdobju oziroma dokler bo to možno.

Več o celotni analizi in cenovnih bojih na tržišču nafte si v analizi hrvaške tiskovne agencije Hine, ki jo je povzel zagrebški Jutarnji list, lahko preberete s klikom na naslednjo povezavo: https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno/dvije-velesile-najveci-su-dobitnici-sankcija-rusiji-veliko-preslagivanje-na-trzistu-europa-je-na-koljenima-15315727

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: