NIJZ opozarja: Nesreče ne počivajo niti na domačem dvorišču! Hkrati podpirajo predlog zakona za strožje omejevanje tobačnih izdelkov

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so opozorili, da se nesreče na žalost ne dogajajo le na cestah, temveč tudi na domačem dovozu, dvorišču ali v garaži. Pri vzvratnem speljevanju lahko namreč voznik avtomobila po nesreči povozi otroka, ki se zadržuje na dvorišču.

Na NIJZ so za preprečitev takih nesreč predlagali stalen nadzor nad otroci in omejitev igre tam, kjer bi lahko prišlo do nesreč z avtomobilom.

Priporočajo, da se pred vsakim speljevanjem prepričamo, da se otrok zadržuje na varnem mestu. Na NIJZ so predlagali tudi vgraditev senzorjev pri mehanskih garažnih vratih, saj ta prav tako predstavljajo nevarnost za otroke.

Prižganega vozila puščamo brez nadzora oziroma ga zaklenemo ter ključev ne hranimo na dosegu otrok, saj je zadrževanje okrog vozila in v njem prav tako lahko nevarno, priporočajo na NIJZ.

Fotografija je simbolična.
NIJZ podpira predlog zakona za strožje omejevanje tobačnih izdelkov

Iz NIJZ so sicer v ponedeljek sporočili, da v celoti podpirajo predlog sprememb zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki so ga pripravili na ministrstvu za zdravje.

Med predlogi je prepoved arom v elektronskih cigaretah in dodajanja dodatkov, ki ustvarjajo vtis, da izdelek koristi zdravju ali da dodatek zmanjša tveganje za zdravje.

Prav tako se strinjajo s predlagano ukinitvijo kadilnic, ob tem predlagajo skrajšanje petletnega prehodnega obdobja na eno leto, še izpostavlja Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ob tem na NIJZ predlagajo tudi nekaj dodatnih ukrepov nadzora nad tobakom. Med njimi so na primer znatno zmanjšanje števila in vrst prodajnih mest tobačnih in povezanih izdelkov.

Navajajo še prepoved prodaje tobaka za žvečenje in njuhanje, pa tudi prepoved kajenja tobaka ter uporabe elektronskih in ogrevanih tobačnih izdelkov na določenih polodprtih in odprtih prostorih.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: