Revizija poslov UKC Ljubljana: V dobaviteljskih podjetjih se pojavljajo zaposleni UKC

Revizija poslov Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je ob pogostem nespoštovanju predpisov pokazala tudi, da se med podjetji, ki dobavljajo kliničnemu centru, pojavljajo tudi zaposleni v UKC.

Tako ministrstvo za zdravje kot vodstvo bolnišnice sta na predstavitvi ključnih ugotovitev revizije napovedala ukrepanje.

Kot ugotavlja revizija do odklonov prihaja pri ponudbah za evidenčna naročila, manjkajo zapisniki o odpiranju ponudb, pa tudi naročilnice. Revizorji so odkrili tudi oddaje naročil brez predhodno izvedenega postopka javnega naročanja oziroma tako imenovano drobljenje naročil.

Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug je poročilo, ki sicer nosi oznako poslovne skrivnosti, že predal Komisiji za preprečevanje korupcije, danes ga bodo predali tudi Nacionalnemu preiskovalnemu uradu.

Slika in prilika slovenskega zdravstva, kar je aktualna vlada obljubila radikalno spremeniti.

Bešič Loredan: Revizija poslov UKC Ljubljana z dobavitelji ugotavlja pogosto nespoštovanje predpisov

Že v ponedeljek je po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana revizija poslov UKC LJ pokazala več kritičnih točk. Slednjo in v povezavi z dobavitelji zadnjih štirih let je sicer izvedlo podjetje Ernst & Young.

Med drugim ugotavlja pogosto nespoštovanje predpisov, predvsem s področja zakona o javnem naročanju, je opozoril. Med ugotovitvami revizije je minister izpostavil dve kritični točki. Eno je oddaja naročil brez predhodno izvedenega postopka javnega naročanja ali kratko zapisano drobljenje naročil.

Pod drugo točko pa je izpostavil, da poročilo ugotavlja razkorak med tveganji in kontrolo pri ključnih aktivnostih. V dobaviteljskih strukturah upravljanja in nadzora se kaže možnost, da so prisotni zaposleni UKC Ljubljana in predvsem je videti izjemno pomanjkljivost analitičnih podatkov, je pojasnil, kar se je danes tudi potrdilo.

Bešič Loredan o sumu korupcije v UKC Ljubljana: Temu bomo prišli do dna

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v ponedeljek napovedal še, da bodo v primeru suma korupcije v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana zadevi prišli do dna.

Med drugim bodo preverili, ali gre za osamljen primer ali sistemski način dela. Če bodo ocenili, da gre za slednje, bo ministrstvo v UKC odredilo izredni upravni nadzor.

POP TV je namreč minuli teden razkril, da je nevrokirurg Roman Bošnjak v sklopu samoplačniških storitev operiral tujo državljanko, ki je morala poleg plačila operacije ljubljanskemu UKC Bošnjaku nakazati še dodatnih 6000 evrov na račun agencije v Hongkongu.

Po razkritju na ministrstvo prihajajo številni odzivi ljudi z novimi informacijami o sumih korupcije. Vsebino objav je po besedah ministra treba preveriti, sicer pa da gre pa za različne zdravnike v različnih institucijah.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: