SDS na seji odborov DZ ostro proti kanalu C0, a s svojo pobudo za zadržanje gradnje neuspešna

Parlamentarna odbora za notranje zadeve in za infrastrukturo sta na zahtevo poslanske skupine SDS danes razpravljala o dogajanju v zvezi z gradnjo kanala C0 v Ljubljani.

V SDS so prepričani, da bi moralo ministrstvo za naravne vire in prostor gradnjo kanala zadržati, saj da predstavlja nedopustno tveganje za pitno vodo.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je županu Mestne občine Ljubljana Zoranu Jankoviću očitala, da gradi brez nekaterih dovoljenj, med drugim brez presoje vplivov na okolje. Poleg tega so lastniki zemljišč, ki se z gradnjo ne strinjajo, po njenih besedah žrtve nasilja policije in varnostne službe.

Po poročanju osrednjih medijev se je njenemu mnenju pridružil tudi poslanec SDS-a Branko Grims, saj da je policija v sodelovanju z najeto varnostno službo zaščitila kršilce zakonodaje, in ne lastnikov zemljišč. Prepričan je, da bi Evropsko sodišče za človekove pravice pritrdilo zadnjim.

“Toliko nepravilnosti, kot se dogaja pri tem projektu, doslej ni bilo še nikjer,” je denimo izpostavil Aleksander Reberšek (NSi). “Polna usta čiste pitne vode in ustave se končajo pred vrati magistrata,” je še očital podpornikom gradnje na vodovarstvenem območju.

Poslanka Svobode in predsednica odbora za infrastrukturo Nataša Avšič Bogovič je zavrnila očitke, da pristojne institucije niso opravile svojega dela.

Poudarila je, da koalicija ne brani Jankovića, temveč želi le zavrniti neresnične navedbe.

Fotografija je simbolična.

SDS neuspešna s pobudo za zadržanje gradnje kanala C0, do Jankovića kritična tudi Levica

V opoziciji so še opozarjali, da gradnjo spremljajo nedopustne kršitve zakonodaje in človekovih pravic. Kritikam so se pridružili tudi v Levici, a SDS s pobudo za zadržanje gradnje kljub temu ni uspela. Nataša Sukič (Levica) je denimo dejala, da v Levici že dolgo opozarjajo na problematiko tega projekta.

Koalicijska pogodba jim med drugim nalaga skrbno in učinkovito upravljanje voda, boljše varovanje narave ter učinkovitejši nadzor nad stanjem okolja.

Sta pa odbora sprejela sklep, s katerim pozivata pristojna inšpektorata, da v zvezi s kanalom C0 nemudoma ukrepata v okviru svojih pristojnosti in pooblastil.

Na predlog koalicije so poleg tega sklenili predlagati vključenim v projekt, da v najkrajšem času preverijo del projektne dokumentacije, ki se med drugim nanaša na pridobljeno pravico graditi na zemljiščih, ki niso v lasti občine, in tako razčistijo nesoglasja glede posegov v zasebno lastnino, sklenejo pri STA.

Na spletnih družbenim omrežjih, predvsem Facebooku in Twitterju je medtem že zaznati pozive k novim protestom, predvsem na območju gradnje pa bi lahko bilo zelo burno, saj se ga nameravajo protestniki (znova) udeležiti z mehanizacijo. Drug protest naj bi potekal pred ljubljansko mestno hišo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: