Kitajski voditelj Xi na obisku v Moskvi; prvi svetovni, odkar je bil izdan nalog za aretacijo s strani ICC


Kitajski predsednik Xi Jinping bo danes začel dvodnevni obisk v Moskvi, kjer se bo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom po napovedih pogovarjal o strateškem in vojaško-tehničnem sodelovanju ter poglobitvi partnerstva med Rusijo in Kitajsko.

Tema pogovorov bo tudi vojna v Ukrajini, saj si Peking že dlje časa prizadeva za vlogo mirovnika v konfliktu, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

To je prvi obisk Xija v Moskvi po začetku ruske invazije na Ukrajino. Kitajska ruskega napada ni obsodila, je pa Peking februarja predstavil mirovni načrt za rešitev konflikta, ki je sprožil kritičen odziv Zahoda, češ da so predlogi v njem predvsem v korist Rusije.

Xi naj bi kmalu opravil tudi pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, česar sicer v Pekingu niso potrdili, so pa dejali, da si Kitajska prizadeva za konstruktivno vlogo pri spodbujanju mirovnih pogovorov, še prenaša STA.

Kremelj: Rusija in Kitajska skupaj proti zahodni hegemoniji

Ruski predsednik Vladimir Putin pričakuje, da bo kitajski predsednik Xi Jinping ob ponedeljkovem prihodu v Moskvo pokazal solidarnost proti zahodni hegemoniji, Xi pa bo Kitajsko predstavil kot svetovno mirovnico, ki namerava posredovati pri koncu vojne v Ukrajini, poroča tudi večina svetovnih medijev.

Trenutna politična situacija je posebej napeta tudi zaradi poteze Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), ki je v petek izdalo nalog za aretacijo ruskega voditelja zaradi deportacije ukrajinskih otrok v Rusijo od začetka vojne. Uradna Moskva te obtožbe zavrača.

Rusija bo Xijev obisk – prvi, odkar si je ta mesec zagotovil tretji predsedniški mandat brez primere – predstavila kot dokaz, da ima močnega prijatelja, pripravljenega, da se z njim upre sovražnemu Zahodu, za katerega pravi, da želi izolirati in poraziti državo.

Za Xija bo obisk diplomatska hoja po žici, saj bo Kitajska predstavila predlog v 12 točkah za rešitev ukrajinske krize in hkrati krepila vezi s svojimi zavezniki.

Xijeva razmišljanja, objavljena ob začetku njegovega obiska v Moskvi, sugerirajo da februarski kitajski mirovni predlog po mnenju Pekinga odraža globalne poglede in skuša nevtralizirati dosedanje posledice, vendar priznava, da postopki in rešitve niso enostavne.

Hotel Ukraina v Moskvi.
(Foto: Dimitrij Trepoljski, Pexel.com)

Kitajska diplomacija: ICC mora zavzeti pravično stališče do Putina

Kitajsko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da mora Mednarodno kazensko sodišče (ICC) zavzeti “pravično stališče”, da bi se “izognilo politizaciji in dvojnim standardom”.

Takšno je uradno stališče omenjenega ministrstva glede odločitve ICC in naloga za prijetje ruskega voditelja Vladimirja Putina.

Mednarodno kazensko sodišče bi moralo nastopati objektivno in nepristransko, spoštovati sodno imuniteto, ki jo uživa vodja države v skladu z mednarodnim pravom, opravljati svoje funkcije in pooblastila preudarno in v skladu z zakonom, razlagati in uporabljati mednarodno pravo v dobri veri ter se izogibati politizaciji in dvojnim merilom.

Kitajska bo v ukrajinski krizi še naprej nastopala objektivno in pošteno, v morebitnih mirovnih pogajanjih pa igrala konstruktivno vlogo, je medijem na rednem novinarskem brifingu dejal tiskovni predstavnik Wang Wenbin, denimo poroča Reuters.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: