NIJZ: Energijske pijače niso za otroke in mladostnike

Staršem, učiteljem, trenerjem in vsem, ki imajo nanje vpliv, strokovnjaki v en glas sporočajo, naj energijske pijače odločno odsvetujejo.

Energijske pijače so povezane z vrsto zdravstvenih težav in tveganih vedenj pri otrocih in mladostnikih, na vladni spletni strani sporoča Ministrstvo za zdravje. Vsebujejo predvsem kofein in ostale snovi za poživitev, večji delež sladkorja ali sladila ter barvila in arome. Zaradi nižje telesne mase se pri otrocih in mladostnikih neželeni učinki pojavijo hitreje in bolj intenzivno kot pri odraslih.

Ministrstvo za zdravje skupaj z zdravstveno, prehransko in športno stroko ter s podporo drugih nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z zdravjem mladih, opozarjamo, da energijske pijače niso primerna pijača za otroke in mladostnike. Največ jih popijejo prav mladi. Zaskrbljujoče je, da imajo nekateri otroci do njih dostop tudi v domačem hladilniku in da jih pijejo z vednostjo staršev.

Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC, 2018) je pokazala, da energijske pijače pije več kot tretjina mladostnikov, od tega vsak šesti 11-letnik in vsak drugi 15-letnik.

Po ocenah naj bi slovenski mladostnik v povprečju popil 2,5 litra energijskih pijač mesečno, kar Slovenijo uvršča v evropsko povprečje, vendar se starostna meja uživanja energijskih pijač znižuje. Raziskava Zveze potrošnikov Slovenije (2021) med ljubljanskimi osnovnošolci je pokazala, da jim energijske pijače ponudijo celo starši sami, misleč, da gre za eno izmed brezalkoholnih pijač.

Pomembno je vedeti, da energijske pijače niso običajne brezalkoholne pijače, poudarja stroka. Vsebujejo predvsem kofein in ostale snovi za poživitev, večji delež sladkorja ali sladila, ter barvila in arome. Zaradi nižje telesne mase se pri otrocih in mladostnikih neželeni učinki pojavijo hitreje in bolj intenzivno kot pri odraslih.

Za določitev varnega vnosa kofeina pri otrocih in mladostnikih ni na voljo dovolj podatkov, zato se pri njih uporabo energijskih pijač popolnoma odsvetuje. Ker je kofein, ki je pomembna sestavina teh pijač, precej grenak, pogosto vsebujejo še velike količine sladkorja, kar jih uvršča med izdelke z visoko vsebnostjo sladkorja. 

Z eno popito pločevinko energijske pijače (500 ml) v telo vnesemo tudi do 55 g sladkorja oziroma 11 vrečk (5g) sladkorja. Za zmerno aktivnega 12-letnika to pomeni dobrih 10 odstotkov dnevnega energijskega vnosa.  

Čeprav so energijskim pijačam pogosto dodani vitamini, kar potrošnika napeljuje, da gre za zdrave pijače, primerne za šport, pitje energijskih pijač ob večjih telesnih naporih predstavlja tveganje. Zaradi znojenja in diuretičnega učinka kofeina lahko v teh primerih pride do hude dehidracije, lahko se sprožijo srčne aritmije, občutenja močnejšega in hitrejšega bitja srca in zapletov delovanja srčne mišice.

Pomembno je, da energijskih pijač ne zamenjujemo s športnimi napitki, ki so namenjeni nadomeščanju izgubljenih snovi med naporno vadbo.

Za ustrezno preskrbo s tekočino otroci in mladostniki dnevno potrebujejo približno 1,5 litra tekočine. Najboljša je pitna voda, pa tudi nesladkani čaji, v primeru povečanih potreb pa z vodo razredčeni 100%  sadni in zelenjavni sokovi, še sporočajo na vladni spletni strani, kjer lahko s klikom na priloženo povezavo (https://www.gov.si/novice/2023-03-20-energijske-pijace-niso-za-otroke-in-mladostnike/) pridobite še nekatere druge nezanemarljive podatke.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: