Rusija sprožila kazensko preiskavo proti Mednarodnemu kazenskemu sodišču, Ukrajina komentirala Xijev obisk Moskve

Ruski preiskovalni odbor je sporočil, da je začel kazenski postopek proti tožilcem in sodnikom Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), ki so v petek izdali nalog za aretacijo predsednika Vladimirja Putina zaradi obtožb o vojnih zločinov.

Odbor, ki je pristojen za preiskovanje resnih kaznivih dejanj, je dejal, da ni podlage za kazensko odgovornost ruskega predsednika Putina in da voditelji držav uživajo absolutno imuniteto pred tujo jurisdikcijo.

Dejanja tožilca ICC kažejo znake kaznivega dejanja po ruski zakonodaji, je sporočil odbor in opozoril, da gre za zavestno obtožbo nedolžne osebe kaznivega dejanja in “pripravo napada na predstavnika tuje države, ki uživa mednarodno zaščito, z namenom poslabšati mednarodne odnose.”

Ruska poteza je simbolična gesta kljubovanja v odgovor na nalog za aretacijo Putina, ki je njega in komisarja za pravice otrok obtožil vojnega zločina deportacije otrok iz Ukrajine v Rusijo.

Kremelj je sicer odločitev ICC označil za nezaslišano, a pravno nično, saj Rusija ni podpisnica pogodbe o ustanovitvi Mednarodnega kazenskega sodišča, še navajajo svetovni mediji.

Ukrajina bo s Kitajsko sodelovala, če bo ta vplivala na popoln umik ruske vojske.
Tako je po slednjem delovalo mednarodno tovorno letališče v Gostomelu pri Kijevu.
Ukrajina komentirala Xijev obisk Moskve

Oleg Nikolenko, tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva, je dejal, da Kijev pričakuje, da bo Kitajska svoj vpliv pri Putinu uporabila za končanje vojne.

“Ukrajina pozorno spremlja obisk kitajskega predsednika v Rusiji,” je dejal Nikolenko v izjavi za Reuters. “Pričakujemo, da bo Peking uporabil svoj vpliv na Moskvo, da konča njeno agresivno vojno proti Ukrajini.”

Dodal je, da je Kijev pripravljen sodelovati v “tesnejšem dialogu” s Kitajsko za ponovno vzpostavitev miru, a da mora vsaka rešitev vključevati popoln umik ruskih vojakov in spoštovanje ozemeljske celovitosti Ukrajine.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: