Ameriška vojska vzpostavila prvo stalno oporišče na Poljskem, Stoltenberg pozdravlja rast obrambnih izdatkov in pričakuje še ambicioznejše zaveze

Evropske članice zveze Nato in Kanada so lani že osmo leto zapored zvišale izdatke za obrambo, je ob predstaviti letnega poročila zavezništva v Bruslju povedal generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Vseh 30 skupaj, torej tudi ZDA, so lani za obrambo namenile več kot 1000 milijard dolarjev, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Cilj dveh odstotkov BDP je izpolnjevalo sedem članic, medtem ko so ga leta 2014 tri. Slovenije še vedno ni med njimi.

Premikamo se v pravo smer, a ne tako hitro, kot nevaren svet, v katerem živimo, zahteva, je povedal Stoltenberg. Pozdravil je napredek, a je treba storiti še več in hitreje.

Izrazil je pričakovanje, da bodo voditelji članic zavezništva na julijskem vrhu v Litvi določili bolj ambiciozne zaveze, da bosta dva odstotka BDP spodnja meja naložb v obrambo, in ne več zgornja.

Posnetek je z lanskoletne vojaške parade ob Dnevu zmage v Moskvi;
Zahod Rusijo in Kitajsko obtožuje ogrožanja svetovnega miru, te to zanikata.
Ameriška vojska vzpostavila prvo stalno oporišče na Poljskem

Ameriška vojska je danes vzpostavila svoje prvo stalno oporišče na Poljskem s sedežem v mestu Poznanj na zahodu države.

Poslopje bo služilo kot sedež prednjega poveljstva V. korpusa ameriške vojske. Iz Pentagona so ta mesec sporočili, da so prvi vojaki že prispeli v oporišče. ZDA imajo sicer podobne baze tudi v Belgiji, Nemčiji in Italiji.

“Danes smo priča odprtju stalne prisotnosti ameriške vojaške garnizije na poljskih tleh,” je na otvoritveni slovesnosti dejal poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak in vzpostavitev oporišča označil za pomemben dogodek v zgodovini Poljske.

“Pomembno je, da je zahodni svet enoten, da se zahodni svet počuti varnega in varnega se počuti, ko naše oborožene sile sodelujejo,” je še ocenil.

Štab garnizije sicer tvori 13 vojaških in 140 civilnih uslužbencev, še prenaša STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: