IAEA: Razmere v jedrski elektrarni Zaporožje še vedno negotove. Medvedjev: Zahod za Rusijo načrtuje jugoslovanski scenarij

Nekdanji ruski predsednik: Zahod bo skušal Rusijo razbiti na manjše in šibkejše države

Zahodu ni všeč neodvisnost Rusije in Kitajske in prihodnja desetletja ne bodo mirna, saj bodo skušali Rusijo razbiti na manjše in šibkejše države, je v četrtek dejal nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.

Medvedjev je v intervjuju za državno tiskovno agencijo TASS dejal, da je Ukrajina del “velike Rusije” in dodal, da ne vidi možnosti za oživitev ruskih vezi z Zahodom v bližnji prihodnosti.

“Verjamem, da se bodo razmere prej ali slej stabilizirale in se bodo pogovori nadaljevali, a srčno upam, da bo do takrat velik del teh ljudi (zahodnih voditeljev) upokojen, nekateri pa že pokojni,” je dejal.

Medvedjev, ki je zdaj namestnik predsednika ruskega varnostnega sveta, je dejal, da bi vsak poskus katere koli države, da aretira predsednika Vladimirja Putina na podlagi naloga za aretacijo Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), razumel kot vojno napoved.

Prejšnji teden je sicer ICC izdal nalog za aretacijo ruskega predsednika, ki ga obtožuje odgovornosti za vojne zločine v Ukrajini, kar je Rusija v celoti zavrnila, kot nesmiselnega pa ga je označila tudi Kitajska.

Jedrska elektrarna Zaporožje,
ki naj bi jo Rusija uporabljala kot oporisce za obstreljevanje okolice elektrarne.
(Foto: STA, vir: Twitter)

IAEA: Razmere v jedrski elektrarni Zaporožje še vedno negotove

Razmere v ukrajinski jedrski elektrarni Zaporožje, največji v Evropi, so še vedno negotove, je včeraj opozoril Rafael Grossi, generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo. Od ruskih zračnih napadov 9. marca je namreč nuklearka odvisna od enega samega rezervnega električnega voda, ki pa je “odklopljen in v popravilu”.

Ko je vod odklopljen in elektrarna nima dostopa do električnega omrežja, je odvisna od zasilnih dizelskih generatorjev, ki lahko zagotavljajo njene energetske potrebe deset dni.

Nuklearka sicer elektriko potrebuje za delovanje črpalk za kroženje vode za hlajenje reaktorjev in bazenov z jedrskim gorivom, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Grossi je 9. marca, ko je elektrarna že šestič ostala brez povezave z električnim omrežjem, opozoril na nevarnost ponavljajočih izpadov elektrike. Včeraj je vnovič pozval k zagotovitvi jedrske varnosti v objektu.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: