MNZ: Pogoj znanja slovenskega jezika ni diskriminatoren!

Kot je na vladni spletni strani sporočilo Ministrstvo za notranje zadeve, s predlagano novelo Zakona o tujcih v prvi vrsti odpravlja administrativne ovire ter omogoča hitrejše postopke izdaje in vročanja dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi. Ponovno predlagajo tudi uvedbo brezplačnih tečajev slovenskega jezika za vse kategorije tujcev.

MNZ: Upoštevamo potrebe po delovni sili

Predlog novele Zakona o tujcih ne uvaja pogoja znanja jezika za izdajo ali podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje tujcu, ki je nato tudi nosilec pravice do združitve družine oziroma združuje družinske člane. S tem po njihovem mnenju upoštevajo potrebe po zagotavljanju delovne sile (na primer nezmožnost obiskovanja tečajev zaradi delovnega časa in narave dela …).

Pogoji za prihod družinskih članov ostajajo enaki

V ničemer ne spreminjajo pogojev za prihod družinskih članov tujih delavcev v Republiko Slovenijo, še navajajo pri MNZ. Pogoja znanja jezika za izdajo prvega dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine, namreč ne uvajajo.

Pogoj znanja slovenskega jezika ni diskriminatoren

Očitki o diskimininatornosti določbe so neutemeljeni, poudarjajo. V Ministrstvu za notranje zadeve so se namreč seznanili z oceno Zagovornika načela enakosti, s katero se je opredelil do Zakona o urejanju trga dela.

Zanj je ocenil, da povzroča 8.a člen tega zakona diskriminatorno obravnavo nekaterih tujcev. To oceno Zagovornika so v ministrstvu po lastnih navedbah temeljito preučili, saj da bi lahko imela vpliv tudi na določbo v Zakonu o tujcih glede pogoja znanja jezika. Ugotavljajo, da ni mogoče očitati ocene o diskriminatornosti ureditvi pogoja znanja slovenskega jezika za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine.

Tudi zakonodaja EU omogoča, da države članice od državljanov tretjih držav (družinskih članov) zahtevajo izpolnitev meril za integracijo v skladu z nacionalnim pravom (na primer pogoj znanja slovenskega jezika).

S taksiji po prehranske pakete Rdečega križa, je redna praksa mnogih bojda ogroženih priseljencev.

V ministrstvu ob koncu še navajajo, da razumejo pomen družinskega življenja in pravico do združevanja družine. Zakon o tujcih ima po njihovem mnenju že zdaj posebno varovalko.

Upravne enote morajo ob izdaji ali podaljšanju dovoljenja za začasno prebivanje družinskemu članu v primeru, ko obstoji razlog za zavrnitev izdaje ali podaljšanja dovoljenja, upoštevati naravo in trdnost družinskega razmerja, dolžino njegovega prebivanja v Sloveniji ter obstoj družinskih, kulturnih in socialnih vezi z matično državo.

“Verjamemo, da je ta zakonska določba ob upoštevanju okoliščin konkretnega primera zadostna varovalka za zavarovanje pravice do združitve z družino”, zaključujejo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: