Kijev: V ruskih napadih na vzhodu in jugu Ukrajine več mrtvih. Vodja Orbanovega kabineta: Madžarska ne bi aretirala Putina!

V ruskem napadu na humanitarni center v mestu Kostjantinivka na vzhodu Ukrajine je bilo po ukrajinskih navedbah ubitih pet ljudi. Še eno žrtev pa je terjalo rusko obstreljevanje v južni regiji Herson, so sporočile tamkajšnje oblasti.

Med žrtvami raketnega obstreljevanja v Kostjantinivki danes ponoči so bile tri ženske in dva moška, je sporočila ukrajinska služba za nujne primere. Pri tem je objavila posnetke, na katerih je vidna enonadstropna stavba s podrto streho in razbitinami ob njej.

Kostjantinivka leži približno dvajset kilometrov zahodno od Bahmuta v regiji Doneck, kjer potekajo najdaljši in najsrditejši spopadi od začetka ruske invazije na Ukrajino.

Vladimir Putin in gimnastičarka Alina Kabaeva leta 2006.
(Foto: STA/Wikipedia)

Vodja Orbanovega kabineta: Madžarska ne bi aretirala Putina

Madžarska ne bi aretirala ruskega predsednika Vladimirja Putina, čigar prijetje je odredilo Mednarodno kazensko sodišče, je sinoči dejal vodja kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas.

Kot je pojasnil, nalog za aretacijo, ki ga je zaradi domnevnih vojnih zločinov v Ukrajini za Putina izdalo sodišče, na Madžarskem ni pravno zavezujoč.

Mednarodno kazensko sodišče je prejšnji petek objavilo nalog za aretacijo Putina zaradi suma, da je odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij.

Kot je pojasnil Gulyas, nalog za prijetje na Madžarskem, ki je sicer članica sodišča, ni pravno zavezujoč, saj statut sodišča ni bil uradno uveden v madžarsko zakonodajo. To bi bilo namreč v nasprotju z ustavo.

Glede izdaje naloga za prijetje Putina pa je menil, da gre za korak v smeri eskalacije in ne v smeri miru.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: