Z Brnika na vrhuncu poletne sezone dosegljivih 21 destinacij, Zagreb rekorden že v iztekajoči se zimski

V nedeljo, 26. marca, v svetu letalskega prevozništva vstopa v veljavo letni red letenja.

Tako bo tudi na Letališču Jožeta Pučnika, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA). Na vrhuncu sezone, pišejo, bo po napovedih upravljavca letališča, družbe Fraport Slovenija, 18 rednih letalskih prevoznikov ponujalo več kot 130 letov na teden na 21 destinacij.

Da bo v poletni sezoni potnikom na voljo več destinacij in večje število poletov, so objavili upravljalci letališča. “Mreža bo obogatena s povezavo v Helsinke in Atene, po premoru v zimski sezoni se veselimo tudi vrnitve poletov na londonski Heathrow, pariški Orly, v Amsterdam, Tel Aviv in Tivat,” besede poslovodne direktorice Fraporta Slovenija Babett Stapel prenaša MMC RTV SLO.

Med drugim se aprila z leti v Helsinke po treh letih premora vrača prevoznik Finnair, ki bo ponujal štiri lete na teden. Junija bo mrežo letov z ljubljanskega letališča dvakrat tedensko okrepil Aegean Airlines s povezavo v Atene.

Napovedi letenja na počitniške destinacije po navedbah upravljavca letališča kažejo tudi na pestro ponudbo čarterskih letov. Med njimi bodo spet najbolj priljubljene destinacije na grških otokih, v Egiptu, Turčiji in Španiji, še prenaša STA.

Že v začetku tega meseca so pri Fraportu objavili, da je v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2022 z Brnika potovalo 62 odstotkov več potnikov.

Poletni vozni red bo v veljavi do 28. oktobra, vse najavljene destinacije pa si lahko ogledate s klikom na sledečo povezavo: https://www.fraport-slovenija.si/content/fraport-company-slovenija/sl/medijsko-sredisce/novice/2023/zacetek-leta-z-obcutno-rastjo-potnikov-v-poletni-sezoni-vecja-ponudba-letov.html .

Z Eurowingsom lahko v London poletite iz Zagreba ...

Zagrebški dr. Franjo Tuđman rekorden že to zimo, rast prometa se obeta tudi v prihodnje

Ob začetku meteorološke pomladi se je v javnosti sosednje države pojavilo nekaj namigov, da utegne zagrebško letališče v prihajajočme obdobju izgubiti nekaj pomembnih letalskih povezav oziroma prevoznikov.

Na to so iz Mednarodne zračne luke Zagreb (MZLZ), ki kot koncesionar upravlja z najprometnejšim hrvaškim letališčem dr. Franja Tuđmana, odgovorili, da je sezonske lete za poletno obdobje v Zagreb odpovedal le portugalski TAP.

“TAP Portugal je v poletni sezoni 2021 in 2022 povezoval Lizbono in Zagreb, letos pa je sprejel odločitev o ukinitvi omenjene linije v poletni sezoni,” so sporočili iz MZLZ.

Navedli so še, da namerava tudi Air France letos zmanjšati število letov v Zagreb za približno 10 odstotkov, kar bolj konkretno pomeni z lanskih 810 na 730, medtem ko so povečanje števila letov napovedali British Airways, poljski LOT in Lufthansa.

British Airways tako letos načrtuje 1,3 odstotno povečanje števila poletov, kar pomeni z lanskih 634 na 642, poljski LOT pa celo 4,6 odstotno povečanje oziroma z lanskih 994 na 1040 poletov. V nasprotju z omenjenima prevoznikoma pa je nemška Lufthansa na zelo frekventni liniji Zagreb-München napovedala uvedbo letala večje kapacitete, ob tem pa še spremenjen dnevni red letenja na začetku poletne sezone.

Povečanje števila letov med 10 in 30 tedenskimi odhodi iz Zagreba za pomlad in poletje načrtuje tudi nizkocenovni prevoznik Ryanair, za katerega ugotavljajo, da je v zadnjem letu najbolj razširil svoje poslovanje v Zagrebu s ponudbo novih destinacij v primerjavi z ostalimi letalskimi družbami.

... z easyJet pa iz Ljubljane.

Konstantna rast prometa v Zagrebu, rekordno število destinacij že minulo zimo

V MZLZ za letos pričakujejo nadaljevanje rasti prometa, vrnitev na raven pred pandemijo in preseganje lanskih 3,12 milijona potnikov, kar je bilo največ med vsemi letališči na Hrvaškem.

Ob tem poudarjajo, da gre še vedno “le” za približno 91 odstotkov prometa iz rekordnega leta 2019, ko so oskrbeli kar 3,43 milijona potnikov.

»Do konca zimskega voznega reda leta 2022/23 pričakujemo nadaljevanje rasti zaradi dobrega povpraševanja in ponovne vzpostavitve zmogljivosti večine letalskih prevoznikov na ravni pred pandemijo. Trenutno na letih operira 22 letalskih prevoznikov, ki Zagreb povezujejo z 59 destinacijami v mrežo, kar je rekordno število destinacij iz Zagreba v zgodovini letališča,« so poudarili pri MZLZ.

(mbo)

One thought on “Z Brnika na vrhuncu poletne sezone dosegljivih 21 destinacij, Zagreb rekorden že v iztekajoči se zimski

Add yours

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: