ZDA Slovaški ponudile orožje po znižani ceni v zameno za pomoč Ukrajini, vrh EU pa podprl dobavo milijona izstrelkov

Voditelji držav članic EU so sinoči podprli ponedeljkov dogovor zunanjih in obrambnih ministrov držav članic o dobavi milijona topniških izstrelkov Ukrajini v prihodnjih 12 mesecih.

Ob tem so pozdravili pogajanja o novi konvenciji o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, zločinov proti človečnosti, vojnih zločinov in drugih mednarodnih zločinov.

Diplomatsko konferenco o tej konvenciji bo v drugi polovici maja gostila Slovenija, ki je tudi med pobudnicami priprave te mednarodne pogodbe, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Rusijo so pozvali, naj zagotovi varno vrnitev Ukrajincev, ki so bili prisilno prepeljani ali deportirani v Rusijo, predvsem otrok, v domovino. Pri tem so omenili priporni nalog za ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki ga je izdalo Mednarodno kazensko sodišče.

Ruske sile obstreljujejo ukrajinske položaje na drugi strani reke v Bahmutu.
ZDA Slovaški ponudile orožje po znižani ceni v zameno za pomoč Ukrajini

ZDA so v sredo Slovaški v zameno za 13 bojnih letal MiG-29 in del sistema zračne obrambe kub, ki jih bo ta poslala Ukrajini, ponudile helikopterje, rakete in drugo orožje v vrednosti milijarde dolarjev po bistveno znižani ceni.

Namesto polne cene bi tako Bratislava za orožje plačala le okoli 340 milijonov dolarjev. Washington bo razliko pokril iz sklada tujega vojaškega financiranja, je prenesla STA.

Po besedah slovaškega obrambnega ministra Jaroslava Nada so ZDA Slovaški ponudile 12 novih helikopterjev bell AH-1Z viper s pripadajočo opremo, usposabljanje pilotov in tehnikov ter več kot 500 raket AGM-114 hellfire.

Slovaška vlada se bo glede ponudbe odločila po predaji lovcev in sistema kub Ukrajini. Do zamenjave naj bi sicer prišlo najkasneje januarja 2024.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: