Brutalne migracije: skoraj mesec po brodolomu na jugu Italije odkrili 90. smrtno žrtev; na italijansko Lampeduso prispelo rekordno število migrantov; na srbski meji migrantko odkrili pod pokrovom avtomobilskega motorja

Skoraj en mesec po brodolomu čolna z migranti na jugu Italije, so reševalci v morju pred obalo Kalabrije danes odkrili truplo moškega, starega okoli 30 let. Gre za 90. potrjeno žrtev smrtonosnega brodoloma, številni ponesrečenci pa še naprej ostajajo pogrešani.

Prenatrpan ribiški čoln, ki je izplul iz Turčije, je v razburkanem morju blizu kraja Cutro 26. februarja trčil v skale, pri čemer se je prepolovil.

Ravnanje oblasti ob brodolomu je v Italiji sprožilo proteste, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Državno tožilstvo preiskuje, zakaj so italijanski reševalci potrebovali več ur, da so dosegli čoln, na katerega so jih sicer pred tem opozorili uslužbenci evropske agencije za varovanje meja Frontex.

Na italijansko Lampeduso prispelo rekordno število migrantov

V zadnjih 24 urah je na italijanski otok Lampedusa prispelo 2000 migrantov, kar predstavlja rekordno število prihodov v enem dnevu.

Samo ponoči je obale Lampeduse doseglo 267 prišlekov. Na otoku, ki ima kapacitete za oskrbo 400 migrantov je trenutno okoli 1800 migrantov.

Medtem iz Tunizije poročajo o nesreči čolna, po kateri od včeraj pogrešajo 34 ljudi, štiri ljudi pa naj bi že rešili, še prenaša STA.

Po navedbah nevladnega projekta za pomoč migrantom v stiski Alarm Phone je v zadnjih dneh Tunizijo zapustilo približno 20 čolnov z migranti, zaradi komunikacijskih težav pa ne vedo, če so čolni prišli na cilj, ali so se potopili.

Po podatkih notranjega ministrstva v Rimu je letos na italijanskih obalah do sredine marca pristalo že več kot 20.000 migrantov, medtem ko jih je bilo v enakem obdobju v letih 2022 in 2021 po približno 6000.

Migrantka se je skrivala pod pokrovom avtomobila, neposredno ob motorju.
(Foto: posnetek zaslona Slobodna Dalmacija)

Slobodna Dalmacija kratko in jedrnato: “Regija je v šoku!”

“Česa takega verjetno še niste videli: poglejte, kam se je skrila ženska, da bi prestopila mejo. Regija je v šoku.”

Tako glasi enostavno razumljiv, a nič kaj enostaven naslov splitskega dnevnika Slobodna Dalmacija, ki se pri svojem poročanju sklicuje na objavo spletnega portala Crna Hronika iz Bosne in Hercegovine.

Zgodilo se je na mejnem prehodu Gradina, na vstopu v Srbijo, pišejo, kjer so cariniki in policisti včeraj preprečili poskus ilegalne migrantke, ki je prečkala mejo, skrita pod pokrovom avtomobila.

“Fotografije, ki jih je objavil portal Crna hronika, so neverjetne, poglejte si, kako se je nesrečnica “prilepila” na motor avtomobila,” na kratko zaključujejo prispevek pri Slobodni Dalmaciji.

Več fotografij si lahko ogledate s klikom na sledečo povezavo: https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/ovakvo-nesto-sigurno-nikada-niste-vidjeli-pogledajte-gdje-se-zena-sakrila-kako-bi-presla-granicu-regija-je-u-soku-1275707

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: