Guterres: Voda mora biti v središču svetovne politične agende. Poročilo: Lani rekordno povečanje obnovljivih virov energije

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je ob zaključku konference ZN o vodi v New Yorku včeraj poudaril, da mora biti voda v središču svetovne politične agende.

Omenil je tudi, da razmišlja o imenovanju posebnega odposlanca za vodo, za kar je pobudo dala Slovenija, pridružilo pa se ji je že 150 držav.

Voda je najdragocenejša skupna dobrina človeštva in nas vse združuje. Voda je povezana z zdravjem, sanitarijami, higieno in preprečevanjem bolezni … Povezana je s človekovimi pravicami in enakostjo spolov, zato mora biti v središču svetovne politične agende, je dejal Guterres.

Ko zapuščamo to zgodovinsko konferenco, se ponovno zavežimo naši skupni prihodnosti, je zbranim sporočil prvi mož ZN, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Slovenski pobudi se je pridružilo že 150 držav.

Mednarodna agencija za obnovljive vire energije izdala letno poročilo

Obnovljivi viri energije so lani dobili rekorden pospešek, saj se je njihova skupna zmogljivost na globalni ravni v primerjavi z letom prej povečala za 9,6 odstotka.

To je v svojem letnem porčilu objavila Mednarodna agencija za obnovljive vire energije. Vendar pa to še vedno ni dovolj za omejitev podnebnih sprememb, so opozorili v agenciji.

Iz obnovljivih virov je lani izhajalo 83 odstotkov novih zmogljivosti za proizvodnjo elektrike, kar 90 odstotkov pa sta k temu prispevali sončna in vetrna energija.

Zmogljivosti za proizvodnjo elektrike s pomočjo sonca so se lani povečale za 22 odstotkov, s pomočjo vetra pa za devet odstotkov, poročanje francoske tiskovne agencije AFP prenaša STA.

Največji delež med obnovljivimi viri energije imajo še vedno hidroelektrarne, in sicer 37-odstotnega. K skupni zmogljivosti obnovljivih virov energije je lani sicer največ prispevala Kitajska.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: