Hrvaška bo imela letos na voljo 11 gasilskih letal, več morebitne pomoči si obetajo tudi v regiji

Hrvaška vstopa v sezono gozdnih požarov s petimi kanaderji in šestimi air tractorji, danes poroča hrvaški časnik Večernji list (VL).

S tem na Hrvaškem upajo, da se izognejo lanskoletnemu zdrsu, ko so imeli gasilci zaradi vzdrževanja na voljo pomoč zgolj šestih letal, eno od teh pa je poleti pomagalo tudi gasiti požare na Krasu.

Poleg 11 gasilskih letal bo gasilcem v pomoč pri gašenju požarov še en prilagojeni transportni helikopter hrvaške vojske, za potrebe izvidniških letov pa en Pilatus PC-9.

Ministrstvo za obrambo bo prav tako na razpolago dalo 200 vojakov, desantni čoln, nekaj hitrih gumenjakov in brezpilotne letalnike hrvaške vojske, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Protipožarni kanaderji, ki nosijo največje breme,
bodo letos pripravljeni na morebitne poletne požare večjih razsežnosti.

Hrvaška v regiji velja za letalsko protipožarno silo, a Večernji list opozarja: “Kanaderji so stari 20 let!”

Hrvaška je imela na začetku lanske gasilske sezone na voljo le šest gasilskih letal, torej opozarja VL. Na razpolago si bili trije Air Tractorji in trije Canaderji in to je komaj zadostovalo, glede na to, da je bila sezona več kot burna, z rekordno nevarnimi in velikimi gozdnimi požari.

“Dejstvo, da je bila aktivna le polovica naše gasilske flote,” pišejo pri VL, “je povzročilo veliko nervozo, očitke in konflikte med ministrstvom za obrambo in velikogoriškim ZTC, ki vzdržuje letala HRZ.

Ministrstvo za obrambo je bilo nemočno, čeprav je za popravila in remont gasilske enote namenilo več kot 30 milijonov kun, kar preračunano pomeni 4 milijone eurov (na Hrvaškem so bile v lanskem letu uradno plačilno sredstvo le kune (HRK), op.ur.). Na koncu so škandali udarili po obstoječem vodstvu, več tehnikov pa je zapustilo službo.

Ravno zato, ker Hrvaška velja za regionalno protipožarno letalsko silo, ki s svojimi letali rado priskoči na pomoč, so posledice podaljšanega remonta občutile skoraj vse države na področju nekdanje Jugoslavije. Hrvaška letala so sicer gasila že tudi drugje po Sredozemlju.

Tako so poleg Slovenije v prvi tretjini avgusta pomoč zahtevali tudi iz Črne Gore. Zunanji minister slednje, Ranko Krivokapić, je takrat na Twitterju že napovedal prihod kanaderjev iz Hrvaške, ki da bodo pomagali pri gašenju velikih požarov, ki so dneve goreli v Boki Kotorski (kjer živi tudi hrvaška manjšina), a do tega navsezadnje ni prišlo.

Iz Zagreba so namreč na prošnjo za pomoč, ki jo je črnogorski MUP poslal Hrvaški, podali negativen odgovor, nadvse pomenljiva pa je vsebina slednjega.

“Dobili smo odgovor, da ima Hrvaška trenutno samo tri kanaderje, od katerih sta le dva v operativnem stanju, in da zaradi lastnih potreb in gašenja, ki ga imajo na svojem ozemlju, ne morejo ugoditi naši zahtevi,” je takrat za portal Vijesti povedal Miodrag Bešović iz črnogorskega MUP-a.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: