STA via Guardian: Potekajo pogajanja za izmenjavo v Sloveniji prijetih domnevnih vohunov. V članku razkrito še vse kaj drugega

Med Moskvo in zahodnimi državami potekajo neformalna pogajanja o izmenjavi dveh v Sloveniji prijetih domnevnih ruskih vohunov za tujce v ruskih zaporih, je včeraj ob sklicevanju na neimenovane vire poročal britanski časnik Guardian.

Viri so za Guardian potrdili tudi, da naj bi Maria Rosa Mayer Munos in Ludwig Gisch delovala kot agenta ruske zunanje obveščevalne službe SVR. Če se ta informacija izkaže za točno, bo to prvi primer odkritja agentov SVR po letu 2010, ko je ameriška zvezna policija FBI odkrila 10 ruskih obveščevalcev v ZDA.

Par naj bi sicer večinoma deloval zunaj meja Slovenije, v priporu pa sta osumljenca povedala le malo. Pri paru naj bi preiskovalci odkrili enormne količine denarja, je dejal eden od virov. Ta je dodal, da pogajanja o zamenjavi potekajo na visoki ravni.

‘Zdaj bomo videli, kako pomembni so ti ljudje za Rusijo. To je zdaj velika igra; jasno je, da je Slovenija tu le posrednik’, je za Guardian pojasnil vir, še navaja STA v krajši verziji poročila.

Faksimile članka v britanskem Guardianu.

V članku razkrito še vse kaj drugega

Konec januarja so torej slovenski mediji objavili novice o aretacijah, povezanih z ruskimi obveščevalnimi službami. Policisti so vdrli v hišo, aretirali par, njuna otroka pa predali v socialno varstvo. Preiskali so tudi njuno pisarno, med najdbami pa izpostavili “ogromno” količino gotovine; pravzaprav toliko, da so bile potrebne ure za štetje.

Viri v Ljubljani so za Guardian ta teden povedali, da sta “Maria in Ludwig” v resnici elitna ruska vohuna, znana kot “ilegalci”.

Za razliko od “legalnih” ruskih obveščevalcev, ki so preoblečeni v diplomate na ruskih veleposlaništvih po svetu, ilegalci delujejo brez vidnih povezav z Moskvo. Več let jih urijo, da se lažno predstavljajo za tujce, nato pa jih pošljejo v tujino, da zbirajo obveščevalne podatke. Mnogi imajo otroke, ki so vzgojeni v prikriti identiteti, ne da bi vedeli, da so njihovi starši v resnici Rusi.

Elena Vavilova, nekdanja ilegalka SVR, je v intervjuju leta 2019 dejala, da je idealen ilegalec nekdo, ki je povprečnega videza, ne pritegne pozornosti in ne hrepeni po zunanjem odobravanju. Zdi se, da se je par v Sloveniji popolnoma ujemal s tem kalupom. “Bila je siva miška,” je povedala neimenovana slovenska umetnica, ki je Mayerjevo in njene otroke večkrat srečala. “Ne verjamem, da bi lahko bila vohun.”

Do aretacij je prišlo po tem, ko je Slovenija prejela namig tuje obveščevalne službe. V četrtek je zunanja ministrica Tanja Fajon potrdila te navedbe in novinarjem povedala, da sta aretirana para v resnici ruska državljana in ne Argentinca, še navajajo pri časniku.

“Osumljenci so pripadniki tuje obveščevalne službe, ki so z nezakonito pridobljenimi tujimi osebnimi dokumenti pod lažno identiteto živeli in delali v Sloveniji ter tajno zbirali informacije,” je povedal tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija.

Številni drugi uradniki zadeve niso želeli komentirati, navajajoč občutljivost zadeve. Vendar sta vira, ki sta podrobno poznala primer, predstavnikom medijev vendarle zaupala, da sta Mayer in Gisch delala za rusko zunanjo obveščevalno službo SVR. Če sta potemtakem zakonca res ilegalca SVR, bo- kot že omenjeno- to prvi takšen javno objavljen primer po ameriškemu leta 2010, ko je to FBI uspelo po namigu krta znotraj ruske obveščevalne službe.

Medtem ko potekajo priprave na sojenje v Sloveniji, potekajo zakulisna pogajanja med Moskvo in zahodnimi državami o zamenjavi oseb ali ljudi, ki so trenutno v zaporu v Rusiji, je še dejal vir.

Slovenija s šibkejšim protiobveščevalnim okoljem kot številne evropske države, ki se nahajajo znotraj schengenskega območja prostega gibanja, je bila odlično izhodišče, da je par lahko potoval po večini Evrope brez mejnih kontrol. “Večina njihove dejavnosti ni bila v Sloveniji,” je povedal neki vir, še navaja časnik.

Vohunjenje je danes dosti bolj sofisticirano.
(Foto: Sora Shimazaki)

Od začetka invazije se uradna Moskva bolj zanaša na ilegalce

Od invazije na Ukrajino so zahodne države izgnale na stotine “legalnih” vohunov, ki so pod diplomatsko krinko operirali iz veleposlaništev po Evropi. To je morda prisililo Moskvo, da se je bolj zanašala na ilegalce, pa tudi na druga neformalna omrežja. Težko je z gotovostjo trditi, kakšne dejavnosti bi zakonca, ki živita v Sloveniji, morda izvajala za SVR, vendar so lahko namigi v njunem delu in vzorcih potovanja.

Velika zaloga gotovine, ki so jo našli med preiskavo pisarne, bi lahko nakazovala, da sta dolžnosti para vključevala plačevanje ruskih neformalnih agentov ali obveščevalcev. Moskva za tovrstne naloge včasih uporablja ilegalce, saj bi lahko bili obveščevalci, ki delajo na veleposlaništvih, predmet rutinskega nadzora in tako tvegajo razkritje virov.

Na straneh družbenih medijev Mayerjeve je razvidno, da je pogosto potovala, da bi promovirala galerijo 5’14, njen spletni umetniški portal. Ni jasno, ali je ciljala na umetniške kroge, ali pa je samo naslovnico uporabljala kot izgovor za potovanja in opravljanje drugega dela. Vsaj dvakrat je obiskala zagrebški umetniški sejem, večkrat pa je odpotovala tudi v Veliko Britanijo, kjer je svoja dela postavila na ogled v galeriji znotraj edinburškega nakupovalnega središča.

Pri tem navajajo izkušnje nekaterih domačinov. Kot super prijazno jo opisuje tudi Jure Kralj, fotograf iz slovenskega mesta Maribor. “Dala me je v svojo spletno galerijo, moja dela pa je tudi razstavljala v Edinburghu. To je bilo zame ogromno, saj redko dobim priložnost razstavljati svoja dela v tujini,« je povedal.

Drugi umetniki so opisali srečanje z Mayerjevo v Zagrebu novembra lani. “Imeli smo večinoma sproščene pogovore, s smehom smo si krajšali čas,” je navedla neka hrvaška umetnica, ki si je z njo izmenjala kontaktne podatke.

Ženina galerijska dejavnost je bila mnogo bolj pristna kot moževa spletna,
ugotavljajo obveščevalci in novinarji.

Spletni odtis podjetja ni posebej impresiven, Moskva edinstvena grožnja

Njen uradni mož, Ludwig Gisch, je uporabljal argentinski potni list; glede na podatke iz kopije, ki jo je pridobil britanski časnik, naj bi bil rojen v Namibiji leta 1984. Vodil je podjetje DSM&IT, ki ponuja programsko opremo za organiziranje predalov elektronske pošte ter blokiranje virusov, zlonamerne programske opreme in neželene pošte.

Spletni odtis podjetja ni posebej impresiven, navajajo. Njegov Twitter profil ima le tri sledilce, eden od njih je Gisch, drugi pa galerija njegove žene. Prijatelj para, ki je prenesel preskusno različico programske opreme, je dejal, da dvomi, da bi kdo dejansko plačal za takšno storitev.

“Nisem bil ravno navdušen. Pet let je zaostajal za sedanjo tehnologijo v Evropi ali celo za vsem, kar je bilo narejeno v Rusiji,” je novinarjem zaupal prijatelj.

Tako kot njegova žena je tudi Gisch svojo službo uporabljal za potovanja. Njegovi profili v družabnih omrežjih nakazujejo, da se je udeležil CloudFesta 2022, konference v Baden-Württembergu v Nemčiji, ki se opisuje kot “dogodek št. 1 internetne infrastrukture na svetu”. Ta pritegne na tisoče vodilnih delavcev, ki se ukvarjajo s spletno varnostjo, to pa bi zagotovilo izjemne priložnosti za mreženje.

Par je doma govoril špansko, večino svojih družabnih stikov pa angleško, pri čemer sta trdila, da so soglasniške konstelacije slovenščine preveč zapletene, da bi jih obvladala. Verjetno so mislili, da bo ruski naglas bolj opazen v drugem slovanskem jeziku.

V njunem nekdanjem domu v Črnučah, mirnem predmestju Ljubljane, na vhodnih vratih še vedno visi božični venček, čeprav je magnolija na vrtu pripravljena zacveteti, opisuje novinar. Soseda je povedala, da je pogosto videla, kako sta se otroka igrala na vrtu, in se spomnila, da so par pogosto obiskovali.

“Dobro govorim špansko in lahko rečem, da ni imela španskega naglasa. Bili so navadni prijazni ljudje, ni šans, da so bili vohuni. Mislim, da so si vse skupaj izmislili mediji,« je dejal sosed.

Zaradi razsežnosti vohunskih operacij je Moskva edinstvena grožnja, pa je dejal Janez Stušek, ki je bil do junija lani direktor slovenske obveščevalne agencije Sova. “Verjamem, da Kitajce zanimajo predvsem gospodarska vprašanja, Ruse pa tudi politična, glede EU in Nata,” je dejal.

Protiobveščevalna prizadevanja za iskanje ilegalcev so se v zadnjem času okrepila, dodaja Stušek: “Ilegalci so bili vedno na dnevnem redu, seveda pa se je po invaziji stopnja pozornosti na to temo dvignila.”

V priporu sta povedala le malo. “To sta sprejela stoično. Očitno je, da gre za profesionalca. Vendar ne komunicirata,” je dejal vir in – kot že omenjeno- dodal, da pogajanja o menjavi potekajo na visoki ravni.

Fajonova je v četrtek povedala, da so oblasti aretiranemu paru podaljšale prvotno obdobje pripora in da na pogovor o primeru kliče ruskega veleposlanika v Sloveniji.

Več zanimivih podrobnosti in primerjave z nekaterimi drugimi evropskimi in mednarodnimi primeri si lahko preberete na sledeči povezavi: https://www.theguardian.com/world/2023/mar/24/suspected-russian-spies-trial-slovenia .

Članek podpisuje Shaun Walker, dodatno pa poročajo še Marja Novak, Pjotr ​​​​Sauer in Lorenzo Tondo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: